Napětí v ghettech mají zmírnit speciálně vyškolení policisté

Praha – Na pořádek v ghettech by měli v budoucnu dohlížet policejní specialisté, kteří by tam trávili až polovinu svých pochůzek. Díky své znalosti prostředí by měli přispět ke snížení napětí mezi lidmi z chudinských míst a obyvateli z okolí. Ve svém návrhu ke snižování bezpečnostních rizik s tím počítá ministerstvo vnitra - dokument projednala vláda. Zavádění speciálních policistů do problémových oblastí se má hradit z norských fondů.

Podle analýzy bylo v Česku před pár lety kolem 300 chudinských domů a čtvrtí. Žilo v nich asi 80 tisíc lidí, převážně Romů. Většina obyvatel byla bez práce a závislá na sociálních dávkách, bujela tam lichva a děti končívaly v praktických (dříve zvláštních) školách. Od poslední analýzy se navíc situace ještě zhoršila a přibyla asi stovka nových vyloučených lokalit. V poslední době se na několika místech konaly protiromské pochody, kde se k extremistům přidávali i lidé z okolí. 

Podle ministerstva vnitra bývá pro policisty náročné udržet v oblastech s ghetty pořádek. Proto by mohli pomoci specialisté, kteří by v ghettu trávili mnohem více času. Díky znalosti místních by tak mohli lépe řešit přestupky či jiné problémy.     

Zavádění speciálních policistů do problémových oblastí se má hradit z norských fondů. Rozpočet je asi 600 tisíc eur (zhruba 15,5 milionu korun). Česko platí 15 procent sumy, fondy zbylých 85 procent. Projekt má trvat do roku 2016 a jeho autoři se inspirovali u východních sousedů. „Tento mechanismus je úspěšně již několik let aplikován na Slovensku, kde je problém se sociálně vyloučenými lokalitami nesrovnatelně vyšší než v ČR. Existují tu takzvané romské osady,“ uvedli autoři zprávy.   

Právě na Slovensko by nejdřív vybraní zájemci absolvovali stáž, každý rok by mělo jít o 50 policistů – z nich pak vzejdou nejvhodnější adepti. Vzniknout by mělo také speciální vzdělávání pro policisty, kteří budou v ghettech působit. Specialisté by dostávali příplatky, a to 500 až 1 000 korun měsíčně. Kolik takových policistů by mělo v Česku být, však zatím není jasné. Odpověď má dát analýza, která určí místa, kde by byl zvláštní policista potřeba. Záležet bude také na tom, kolik peněz na tyto příslušníky bude moci policie po skončení projektu každoročně uvolnit.