Plzeň i Vysočina stojí za Sobotkou, pučisty vyzvaly k rezignaci

Volduchy – Plzeňská ČSSD i sociální demkraté na Vysočině podpořili Bohuslava Sobotku ve funkci šéfa strany i jako kandidáta na premiéra. Pučisty Haška, Škromacha, Tejce a Zimolu naopak obě krajské organizace vyzvaly, aby opustili stranické funkce. Ti, co hlasovali proti Sobotkovi, pak mají odejít z předsednictva. V Plzni dostal podporu i krajský šéf Milan Chovanec, podle svých spolustraníků by měl zůstat místopředsedou ČSSD.

Schůzku rozšířeného plzeňského krajského výboru svolal na dnešek sám Chovanec. Spolu se Sobotkou, kterého rovněž pozval, mluvili s kolegy o situaci ve straně. Ve Volduchách na Rokycansku se sešla zhruba stovka sociálních demokratů. Chovancovo vysvětlení postojů z minulých dní vzali účastníci setkání na vědomí.

Sobotka: Lidé, kteří organizovali převrat, si nezaslouží místo ve vládě

„Jsem přesvědčen, že Milan Chovanec nepatřil mezi iniciátory puče, který se odehrál ve vedení sociální demokracie. Dokážu si s ním představit spolupráci i v budoucnosti,“ uvedl Sobotka. Chovance označil za člověka, který může straně ještě hodně dát. O konkrétním obsazení míst ve vládě ale nechtěl do vyřešení stranické krize a do debaty o programu vlády mluvit. Řekl ale, že lidé, kteří organizovali převrat, si podle něj nezaslouží, aby stranu reprezentovali ve vládě.

Předseda ČSSD dnes navštívil i jednání na Vysočině. Ve Větrném Jeníkově se sešlo 125 delegátů. „Musím říci, že jsem v této pro nás těžké době potěšen, že se delegáti postavili tak, že prakticky jednomyslně přijali toto usnesení,“ reagoval předseda Senátu Milan Štěch. Delegáti si zvolili i nového předsedu. Stal se jím Petr Krčál, který je radním kraje a stejně jako Štěch patří mezi 13 členů předsednictva ČSSD, kteří na nedělním jednání nepodpořili výzvu k odchodu Sobotky z čela strany. Krčál v této souvislosti poznamenal, že zástupce za jednotlivé kraje do předsednictva volí krajské konference: „Vyzvali jsme krajské výkonné výbory, aby jednali i o těchto členech a aby z toho oni vyvodili svoji vlastní zodpovědnost.“

Bohuslav Sobotka: „Velmi si vážím podpory zejména řadových členů našich místních a okresních organizací. Trend podpory je velmi silný a myslím, že nám umožní, abychom celou tuto krizi sociální demokracie uzavřeli 10. listopadu na jednání ústředního výkonného výboru.“

Milan Chovanec: „Mě moje osobní ambice v současné době vůbec nezajímají, mě zajímá kondice sociální demokracie. Po krátké katarzi musíme dojít ke smíru a začít sestavovat vládu. Kdo v ní bude, rozhodne premiér. Věřím, že to bude pan Sobotka.“

Ve středu vyšlo najevo, že místopředsedové Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola opakovaně lhali, když tvrdili, že se těsně po volbách nesetkali s prezidentem v Lánech. Účastníci tohoto utajeného jednání se neúspěšně pokusili odvolat Bohuslava Sobotku z vyjednávacího týmu o budoucí koalici.

Chovanec při povolebním jednání předsednictva ČSSD hlasoval pro výzvu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi k odstoupení. Následně se ocitl ve vyjednávacím týmu, který měl bez Sobotky jednat o povolebním uspořádání. Tým pak ale jako první spolu s Lubomírem Zaorálkem opustili. Chovanec také jako první veřejně přiznal, že se v den vyhlášení výsledků voleb účastnil schůzky špiček ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Nezaznamenal jsem tam přípravu na svržení kohokoliv. Schůzka měla poměrně příjemný průběh,“ uvedl k tajnému jednání.

Sobotka se dočkal podpory i z dalších regionů

Bohuslava Sobotku už včera podpořily i krajské buňky na Karlovarsku a Olomoucku. A to jak v čele strany, jako člena vyjednávacího týmu, tak i jako kandidáta na premiéra. Obě krajské organizace navíc neúspěšné „pučisty“ rovněž vyzvaly, aby po opakovaném lhaní vyvodili osobní zodpovědnost.

Krajské výbory ČSSD řeší situaci ve straně (zdroj: ČT24)

Ukazuje se tak, že v posledních dnech podpora Bohuslava Sobotky uvnitř strany roste. Příznivce naopak ztrácí jeho oponent Michal Hašek i další účastníci lánské schůzky. „OVV ČSSD Svitavy vyzývá Michala Haška, aby odstoupil z vedení ČSSD,“ shodl se okresní výbor na Pardubicku. „MO Slavkov u Brna vyzývá přítele Tejce, Onderku, Haška a Škromacha k odstoupení ze všech politických funkcí,“ prohlásila Sobotkova domovská organizace.

Rozhodující bude příští neděle

Za Michalem Haškem ale jeho domovská organizace Brno-venkov stále stojí. Vyzvala ho, aby ve funkci zůstal až do volebního sjezdu. Jestli tak statutární místopředseda udělá, oznámí až příští neděli. „Svoji spoluzodpovědnost za volební výsledek i povolební situaci si samozřejmě uvědomuji. Platí moje včerejší stanovisko, že své rozhodnutí sdělím ústřednímu výkonnému výboru strany 10. listopadu,“ napsal Hašek ČT v SMS zprávě.

Už ve čtvrtek v noci vyslyšel výzvu k rezignaci jeden z účastníků setkání s prezidentem - Jiří Zimola. „S okamžitou platností jsem se rozhodl rezignovat na funkci člena předsednictva a člena ÚVV,“ řekl. Šéfem jihočeské ČSSD, hejtmanem i poslancem ovšem zůstává.

Škromach, Hašek, Sobotka a Štěch na sjezdu ČSSD
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Hned čtyři výkonné výbory zasednou v pondělí. Ten jihomoravský bude řešit stranickou budoucnost dvojice Hašek a Tejc. „Čekal bych, že se většina členů krajského výkonného výboru přikloní na stranu legitimního předsedy,“ myslí si člen výboru a poslanec Ivan Ohlídal.

To nejdůležitější jednání čeká sociální demokracii ale až příští neděli. Ústřední výkonný výbor rozhodne, zda v jejím čele zůstane Bohuslav Sobotka a účastníci lánské schůzky. Vrcholní členové ČSSD Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola dlouho účast i samotné konání utajované schůzky s Milošem Zemanem popírali. Nakonec se dodatečně přiznali, žádný puč se ale podle nich na setkání nepřipravoval.

Hašek, Škromach a Tejc ve čtvrtek po jednání grémia sociální demokracie uvedli, že v příštích dnech zváží svou politickou budoucnost. Hašek se za to, že o schůzce s hlavou státu opakovaně lhal, veřejnosti omluvil, Škromach litoval „některých ne úplně přesných informací“ ze své strany.

Sobotka má podporu Plzně i Vysočiny (zdroj: ČT24)