Česko zasáhne silný vítr, na horské túry zapomeňte

Praha - V Čechách a na Vysočině bude v neděli foukat velmi silný vítr. Na horách může dosáhnout nárazů až 110 kilometrů za hodinu. Meteorologové proto radí omezit túry a nevycházet na hřebeny. Varování platí i pro řidiče, kteří by měli jezdit s maximální opatrností. Větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Výstraha platí pro všechny české kraje a Vysočinu od nedělních 8:00 do 17:00 hodin. Meteorologové zveřejnili i výhled počasí na listopad. Teploty sice mohou postupně klesnout až na minus pět stupňů, celkově ale budou následující čtyři týdny teplotně spíše nadprůměrné.

Během nedělního dne bude nad Českem zesilovat západní vítr. Nejsilnější bude na studené frontě, která bude během dne přecházet od západu přes naše území dále nad Slovensko.

Na celém území ČR meteorologové očekávají vítr s nárazy 50 až 70 km/hod. Na přecházející studené frontě se mohou v Čechách a na Českomoravské vrchovině přechodně vyskytnout nárazy až 90 km/hod, na horách až 110 km/hod.

Teplota klesne pod nulu už na začátku listopadu

Už na začátku měsíce mohou minimální teploty dosáhnout až minus tří stupňů. V průměru se ale budou nejnižší teploty i v nejchladnějším období koncem měsíce pohybovat kolem nuly. Dlouhodobý teplotní průměr činí pro období od 4. listopadu do 1. prosince 2,8 stupně Celsia. Podle odhadu meteorologů vystoupá rtuť teploměru nad tuto hranici hlavně v příštích dvou týdnech, kdy mohou nejvyšší teploty dosáhnout až relativně příjemných 15 stupňů a v dalším týdnu 13.

V předposledním a posledním listopadovém týdnu klesne průměr nejvyšších teplot na zhruba pět až čtyři stupně a průměr nejnižších teplot na nulu až minus jeden stupeň. Dolní hranice minimálních teplot se dostane v předposledním týdnu na minus čtyři a v posledním na minus pět stupňů.