Církevní restituce a daně koaliční shodou zatím nezavání

Praha - Církevní restituce, daně nebo zrušení důchodové reformy. Zatím nejspornější body, které musí při jednání o budoucí vládě řešit lídři ČSSD, hnutí ANO a lidovců. Právě KDU-ČSL podmiňuje svou účast v případné vládě tím, že koalice nebude s církevními restitucemi hýbat. ČSSD ale naopak považuje restituce za nevýhodné a trvá na tom, že se zákon o majetkovém vyrovnání musí změnit.

„Já si nedokážu představit, že bychom uzavřeli dohodu bez toho, aniž bychom redukovali církevní restituce,“ konstatoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté chtějí vydávání majetku církvím na rok zastavit, a to co nejdřív. Kromě toho by s církvemi rádi dojednali snížení finančních náhrad a zákonem zakázali, aby stát církvím vydal některé budovy na Pražském hradě.

Lidovci ale přerušení církevních restitucí zásadně odmítají. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek připouští, že to může být jeden ze zásadních rozporů, který může rozhodnout o tom, že lidovci do vlády nakonec nevstoupí.

Pavel Bělobrádek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Spíš na stranu KDU-ČSL se ve sporu o restituce staví i hnutí ANO. „Zákon platí, potvrdil ho Ústavní soud,“ podotýká místopředsedkyně Věra Jourová (ANO). Předseda hnutí Andrej Babiš ale v debatě České televize večer po volbách prohlásil, že se mu požadavek ČSSD na revizi církevních restitucí zamlouvá, protože je považuje za nejasné a „zahalené v mlze“.

Zvýšení daní

ČSSD se s hnutím ANO a lidovci neshodne ani v názoru na daně. Sociální demokraté trvají na zvýšení daní firmám. „Pokud chceme zvýšit důchody, pokud chceme policistům vrátit peníze, které jim vzala Nečasova vláda, budeme potřebovat do rozpočtu dodatečné finanční zdroje,“ tvrdí Sobotka. ANO i KDU-ČSL ale od počátku prohlašují, že zvyšování daní nedovolí.

Důchodová reforma

KDU-ČSL si naopak s ČSSD rozumí v tom, že je potřeba zrušit druhý pilíř penzijní reformy. To ale zase odmítá hnutí ANO, které nezměnilo názor ani po čtvrteční schůzce s lidovci. „To je jediná neshoda, na které jsme se shodli. Ale asi tam bude víc bodů,“ podotkla Jourová.

Věra Jourová
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Programy všech tří stran se jinak kryjí z víc než šedesáti procent. Vyjednávání začne naostro jedenáctého listopadu, den po konání ústředního výkonného výboru ČSSD, kde se rozhodne o vedení sociální demokracie.

Některá témata zvěstují třenice při formování koalice (zdroj: ČT24)