První česká letecká mise odstartovala z ranveje

Praha – Startem letounu CASA kolem půl šesté ranní z vojenského letiště v pražských Kbelích začala první letecká mise českých vojáků na Blízkém východě. Jako součást mise mnohonárodních sil a pozorovatelů (MFO) budou fungovat na egyptském poloostrově Sinaj. Nový zahraniční kontingent české armády má necelé dvě desítky lidí a v místě zůstane až do konce roku 2014.

Velitelství mnohonárodní mise sídlí na základně v egyptském městě El Gorah, ta zajišťuje klid na egyptské hranici od roku 1979. Hlavním úkolem jednotky je zajištění monitorovacích letů nad egyptsko-izraelskou hranicí a s mezinárodními pozorovateli na palubě. „Létá se v nízkých výškách dle výzvy pozorovatelů, kteří přesně stanovují trasu a určují, co přesně chtějí na zemi vidět,“ přiblížil pro ČT velitel Milan Laniak. Vojáci se seznámili s prostředím a podmínkami, které je čekají, během několika letů, které absolvovali na Sinaji už před samotným nasazením.

Kromě toho budou mít Češi na starosti i zásobování celého kontingentu, který má skoro dva a půl tisíce členů. CASA nahradí dva menší letouny, které už zásobování nestíhaly. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szantó to bude znamenat pro vojáky zásadní zlepšení - CASA má totiž čtyř až pětinásobně větší kapacitu.

Letci se musí připravit na prašné podmínky pouště, písek a časté bouře. Nasazení vyjde na 80 milionů, 50 z nich ale hradí ze svých zdrojů Organizace spojených národů. Letouny CASA se v minulosti potýkaly s technickými obtížemi, kvůli kterým muselo být zrušeno jejich nasazení v Afghánistánu. „I ty nedostatky, které dlouho přetrvávaly, se podařilo odstranit. Nyní je to bezchybný letoun,“ chválí si stroj technik Ondřej Henžlík.

  • Mnohonárodní síly a pozorovatelé jsou nezávislou organizací a na Sinaji dohlížejí na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979. Česko působí v misi MFO na Sinaji od roku 2009 a dosud tam byli tři vojáci. Nově tak v misi bude celkem 16 vojáků.