Sobotka: Lustrace jednání o koalici nekomplikují. ANO zvažuje možnosti

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nevidí překážku v požadavku negativního lustračního osvědčení pro ministry. V současnosti preferuje přímou spolupráci koaličních partnerů s ANO 2011 a KDU-ČSL. Jednání o případné vládě je jedna věc, pokud dojde na personální návrhy jednotlivých stran do ministerských křesel, považuje je za zodpovědnost jednotlivých koaličních stran. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se osobně za negativní lustrační osvědčení pro ministry staví, zatím ale zdůrazňuje, že se stále čeká na vyřešení situace v ČSSD. Místopředsedkyně ANO 2011 Věra Jourová ČT řekla, že o požadavku jednají uvnitř svého hnutí. Zmínila, že jednu ze zvažovaných variant představuje i účast ve vládě bez Andreje Babiše. Podle Jourové ale ANO zatím stále preferuje neúčast ve vládě a podporu z poslaneckých lavic.

„Podle mého názoru to není zásadní komplikace, rozhodně nám to neznemožňuje, abychom jednání po víkendu zahájili a intenzivně v nich pokračovali,“ uvedl Sobotka. Počáteční jednání se podle něj beztak povedou o programu a až poté o personálních otázkách. Za jména ministrů ponesou odpovědnost jednotlivé vládní strany, podotkl také Sobotka. Upřednostňoval by koaliční spolupráci s KDU-ČSL a ANO, nikoliv menšinovou vládu sociální demokracie.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek zatím považuje úvahy o nutnosti lustračního osvědčení za příliš předčasné. Zdůraznil, že stále žádná jednání o koalici s ČSSD neproběhla, na pořad dne přijdou až po vyjasnění vnitrostranické situace vítěze voleb na ústředním výkonném výboru 10. listopadu. „Podle mého osobního názoru by měl každý, kdo zasedne ve vládě, lustrační osvědčení mít. Já ho asi případně mít nebudu, protože po převratu (1989) mi bylo 13 let,“ řekl pro ČT šéf lidovců.

Na dění kolem lustračních osvědčení reagovala pro ČT i místopředsedkyně ANO 2011 Věra Jourová: „Řešíme to nyní s právníky a čekáme na vyjádření pana předsedy Babiše. Existují dva výklady na to, zda ministr potřebuje lustrační osvědčení.“ Ona sama osobně věří, že soud na Slovensku, kde se rozhoduje o Babišově údajné spolupráci s komunistickou StB, rozhodne v jeho prospěch. Zatím se uvnitř hnutí diskutuje o možných variantách, konečné stanovisko by ANO mohlo vydat během týdne. „Budeme hovořit i o té variantě, že by pan Babiš nebyl navržen na ministra za hnutí ANO, ale nechci předjímat, na čem se v týdnu dohodneme uvnitř strany. Naše primární varianta je zatím stále zůstat v poslaneckých lavicích a podporovat odsud vládu,“ zdůraznila Jourová.

Pavel Bělobrádek a Věra Jourová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Z Hradu se ozývají hlasy po llustračním osvědčení pro ministry

Mluvčí prezidenta Hana Burianová totiž řekla, že Zeman ministrem nejmenuje nikoho, kdo nebude mít čisté lustrační osvědčení. „Od účinnosti zákona č. 451/1991 Sb. je osvědčení a čestné prohlášení podle tohoto zákona nezbytnou podmínkou pro jmenování každého člena vlády. Žádné výjimky zákon nepřipouští a prezident republiky splnění všech podmínek pro jmenování členů vlády vyžadoval a nadále vyžaduje,“ sdělila ČT24 minulý týden Burianová. „Jednalo se o vyjádření legislativního odboru kanceláře prezidenta vycházející ze zákonů,“ uvedla dnes s tím, že přímo s prezidentem na toto téma dosud nemluvila. 

Vztahuje se na ministry lustrační zákon?

„Jde jednoznačně o funkce podléhající režimu lustračního zákona, který stanoví další podmínky pro jejich výkon,“ tvrdí podle Burianové legislativní odbor. Například právník a náměstek vedoucího Úřadu vlády Václav Pelikán si to nemyslí. „Lustrační zákon se na členy vlády nevztahuje. Týká se pouze zaměstnanců státní správy a na jmenované ve smyslu zákoníku práce. Na ministry se ale zákoník práce nevztahuje, jmenování členem vlády je totiž ústavní počin,“ řekl ČT24 Pelikán s tím, že povinnost lustračního osvědčení platí jen pro běžné úředníky včetně náměstků či ředitelů ministerských odborů. 

Podobný názor zastává i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. „Chybí judikatura,“ řekla dnešním LN Wagnerová. „Vláda je bezpochyby politický orgán, na ten se zákon nevztahuje. Ale sami ministři na svých ministerstvech také fungují jako správní orgány, jichž se týká,“ vysvětluje Wagnerová. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK

Zavedenou praxí je, že s návrhy na jmenování ministrů se na Hrad zasílají i jejich negativní lustrační osvědčení; lustrační zákon museli dodržet i členové vlády Jiřího Rusnoka.  „Je to spíše politický požadavek, aby se prezident nevystavoval kritice, že jmenuje ministrem někoho s takovými problémy. Právní požadavek to podle mého ale není,“ dodává Pelikán, jenž 18 let působil v Legislativní radě vlády.

Čisté lustrační osvědčení by mohl být potenciálně problém zejména pro šéfa ANO Andreje Babiše. Dříve zveřejněné dokumenty nasvědčují tomu, že Babiš v 80. letech, kdy pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex, měl spolupracovat se Státní bezpečností. Podle osobního svazku byl veden jako důvěrník a později jako agent s krycím jménem Bureš. Moji právníci říkají, že to (lustrační osvědčení) není problém. Ta situace nenastala. Když nastane, budu to řešit,„ uvedl Babiš v rozhovoru pro sobotní LN. “Nevím, proč bych měl být stále urážen, že jsem estébák. Nejsem," dodal. Kromě něj by mohl být požadavek na lustrace problémem i v případě, že by se ve hře o vládu ocitli také zástupci komunistické strany.

Osvědčení, které vydává ministerstvo vnitra, je dokladem, že lustrovaná osoba nebyla v období 1948 až 1989 příslušníkem StB, jejím vědomým spolupracovníkem, ale také vysokým funkcionářem KSČ, příslušníkem Lidových milicí nebo členem prověrkových komisí v letech 1948 a 1968. Pamatuje také na absolventy vysokých škol pro policisty a politické funkcionáře v bývalém SSSR.

ÚVV do týdne dvoukolejnost ČSSD vyřeší

Šéf ČSSD Sobotka dnes také řekl, že po zasedání ústředního výkonného výboru strany 10. listopadu, na němž podle něj musí skončit schizofrenie ve straně, začnou naplno vyjednávání o novém kabinetu. Do nich by chtěl Sobotka spolu s vyjednávacím týmem, jehož složení teprve oznámí, zahrnout i tripartitu. Pozornost při těchto rozhovorech chce prý jako jednomu z prvních témat věnovat stabilizaci zdravotnictví.