Kalousek: Vítězové voleb nechtějí nést odpovědnost

Praha – „Místo tahu na branku se vítěz voleb zmítá ve vnitřních mocenských bojích. Druhý vítěz voleb dělá všechno pro to, aby rozhodovat nemusel – aby nenesl odpovědnost. A KDU-ČSL říká, že udělá to, co udělá pan Babiš, a tím dá zemi do pořádku,“ komentoval povolební situaci místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v Interview Daniely Drtinové. Zároveň popřel možnou koalici své strany s ČSSD. „Vliv prezidenta Zemana na sociální demokracii se zvýšil do té míry, že je spolupráce zcela vyloučená,“ uvedl Kalousek. Dodal, že v okamžiku, kdy se Karel Schwarzenberg rozhodne odejít z čela TOP 09, je připraven jeho post převzít.

Podle Miroslava Kalouska je možnost spolupráce konzervativní a sociálně demokratické strany za určitých podmínek možná, ale tato situace teď v Česku není. „ČSSD soutěží s komunistickou stranou o to, která bude komunističtější,“ uvedl. „Čím více jsme se blížili k volbám, tím více ČSSD soupeřila s komunisty, místo toho, aby se snažila o politiku sociální demokracie západoevropského typu. Čím více do ní pronikal vliv prezidenta Zemana, tím více bylo zřejmé, že jakákoliv spolupráce nepřipadá v úvahu,“ dodal. 

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nastínil, co se bude dít, pokud se stranám nepodaří vládu sestavit:

„Je možné, že strany, které při těchto volbách výrazně uspěly, nebudou schopny sestavit vládu. Takže bude Rusnok vládnout déle. Totiž ve skutečnosti to není ubohý pan Rusnok, nýbrž přímá prezidentská vláda.“

Andrej Babiš může mít problém se získáním lustračního osvědčení. Lidovým novinám sdělil, že bez něj by se případná vláda těžko obešla. Podle Kalouska se ani v této situaci nestane, že by TOP 09 do jednání o vládě vstoupila.

„Volby dominantně vyhrály strany, které slibovaly změnu a kritizovaly vládu minulou. Teď je zapotřebí, aby začaly realizovat to, co slibovaly, a aby začaly rozhodovat. Strany, které mají od voličů sílu, aby změnu provedly, jsou logicky ČSSD, hnutí ANO a lidovci. Všechny změnu slibovaly, tak ať ji proboha provedou, budu jim držet palce, aby to bylo k lepšímu, nikoliv k horšímu. Nám výsledek voleb přisoudil roli opozice,“ přiblížil Kalousek postoj TOP 09, která ve volbách získala takřka 12 procent hlasů. 

Kalousek: Chceme rehabilitovat opozici

Kalousek si neumí představit situaci, za které by mohl podpořit menšinovou vládu sociální demokracie. „Nepočítám s tím, že by ČSSD chtěla prosazovat program TOP 09, k tomu ani nemají mandát od voličů. Vůči programu, který by měla logicky sociální demokracie přednést, musíme být v opozici,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Kalousek vysvětlil, že TOP 09 chce rehabilitovat slovo opozice. Opoziční smlouva a nulová tolerance byly podle něj dva extrémy. „Opozice je alternativa. Návrhy má dopracovat tak, aby byly v zájmu i voličů s našimi názory. Od majitele hnutí ANO jsem slyšel, že budou v opozici a budou podporovat vládu, která bude prosazovat jejich program. To je ale celkem geniální zkratka pro opoziční smlouvu. V opozici jsem proto, abych oponoval vládnímu programu. Ve vládě jsem tehdy, když svůj program prosazuji. Být v opozici a podporovat vládu, která prosazuje můj program, je nesmysl,“ myslí si Kalousek.

Miroslav Kalousek: 

„Beru na vědomí, že uspěly ty strany, které voličům slibovaly změnu. Je logické, aby došlo ke střídání. Nechť tu změnu tedy provedou. Mají na to společně 111 hlasů.“

Kalousek: Majitel hnutí ANO si plete pojmy 

Andrej Babiš Lidovým novinám řekl, že za ekonomickou krizi v Česku může Miroslav Kalousek, protože všechno dělal opačně, než měl: „Když krachli Lehman Brothers, Miroslav Kalousek zmrazil důchody a zvýšil daně. Zabrzdil spotřebu, udělal spotřební daň na pohonné hmoty, navýšil DPH na potraviny,“ uvedl. Bývalého ministra financí kritizuje i řada ekonomů, podle kterých zaškrtil spotřebu tupými škrty. Tomu se Kalousek brání.

„Nezvyšoval jsem daň na pohonné hmoty, Babiš plácá páté přes deváté a plete si pojmy. Základní výtka spočívá v tom, že naší hlavní prioritou bylo dostat veřejné rozpočty pod kontrolu. Jsem poslední, kdo by chtěl tvrdit, že existuje jedno řešení a jedna cesta. Řešení je celá řada, my jsme volili konzervativní cestu, ta na konci dává zcela jasné výsledky z hlediska míry chudoby, nezaměstnanosti a nízkých úroků. Povedlo se poprvé v historii snížit státní dluh. Samotné zvyšování DPH samozřejmě má protirůstový charakter, ale pokud jsme museli dostat naše veřejné rozpočty pod kontrolu, volili jsme nejsprávnější systém opatření. Já si přeji, aby ti, kteří tvrdili, že umí zajistit změnu, která bude lepší, měli pravdu,“ zhodnotil Kalousek éru svého vládnutí.

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Petr Gazdík
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Kalousek: Až to bude aktuální, jsem připraven kandidovat na předsedu strany

Karel Schwarzenberg řekl Aktuálně.cz, že pomalu nastává čas, aby si TOP 09 hledala nového předsedu. Místopředseda Kalousek je připraven křeslo převzít. „Pro nejbližší léta ta spekulace není na místě, protože naším předsedou, pevně doufám, i po tomto sjezdu bude Karel Schwarzenberg. V okamžiku, kdy se Karel Schwarzenberg z jakéhokoliv důvodu rozhodne, že už kandidovat nebude, logicky jsem připraven kandidovat a budu doufat, že budu mít více protikandidátů, abychom si vybrali jako demokratická strana,“ uzavřel Kalousek.