Listiny podepsány, Klausová má do Bratislavy volnou cestu

Praha - Prezident Miloš Zeman završil proces jmenování Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku, podepsal pověřovací listinu. Prezident manželku svého předchůdce na Hradě prosazoval do diplomatické funkce navzdory postoji tehdejšího ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09). Kromě Klausové dnes Zeman podepsal i listiny dvou nerezidentních velvyslanců; Pavla Mikeše pro Kongo a Petra Kopřivy pro Paraguay, řekl České televizi ředitel  radního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. Dokumenty pro ruskou misi bývalého kosmonauta Vladimíra Remka ministerstvo zahraničí zatím stále připravuje.

Klausová se funkce velvyslankyně ujme v okamžiku, kdy předá pověřovací listiny slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi. Jako velvyslankyně bude mít významnější pozici než její manžel Václav Klaus, který po odchodu z Hradu působí ve svém nově zřízeném institutu.

Spor, který měl pak Zeman se Schwarzenbergem kvůli Klausové a Remkovi, zablokoval celý proces obměny českých velvyslanců v zahraničí. Zeman odmítal dát podpisy pod nezbytné dokumenty, slevit ze svého ale nehodlal ani tehdejší ministr.

Po pádu Nečasovy vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil. Současný přechodný šéf diplomacie Jan Kohout v kandidatuře Remka a Klausové žádnou překážku neshledal.