Mynář: Na schůzce nebylo co tajit, šlo o rozhodnutí lidí kolem Haška

Praha – Schůzka několika představitelů sociální demokracie s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech, která vyvolala spor mezi sociálními demokraty, neměla být tajná. „Nebylo jediného důvodu, proč by se ta schůzka měla tajit,“ uvedl v Událostech, komentářích hradní kancléř Vratislav Mynář, podle něhož bylo utajování schůzky jen a pouze rozhodnutím přítomných členů ČSSD. Nicméně podle komentátorů za rozkolem v ČSSD stojí snaha Hradu vytvořit si mezi nově zvolenými poslanci svou mocenskou oporu.

„Nepochybuji o tom, že za pokusem o rozbití vedení ČSSD stál prezident Zeman,“ řekl v Událostech, komentářích komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych. Prezidentův vliv připustila i politoložka Vladimíra Dvořáková, podle níž ale nejde v českém prostředí o nic nového. Podle Fendrycha trvá prezidentova snaha již delší dobu. A právě po volbách prý nastala nejvhodnější situace, neboť sebevědomou ČSSD opanovalo značné zklamání z konečného výsledku předčasných voleb. „Asi se čekalo, že pan Sobotka ztratí nervy a odstoupí, ale on to prostě neudělal,“ uvedl komentátor. „Já si myslím, že pan prezident nepotřebuje silnou ČSSD, která vytvoří silnou vládu a on bude hrát nějaké čtvrté, páté housle. To on asi nechce,“ dodal Fendrych.

Také Dvořáková připouští prezidentův vliv v sociální demokracii. Zeman se prý pokouší vytvořit si v parlamentu vlastní mocenskou oporu, což ale není v české politice nic neobvyklého. Dvořáková poukazuje například na pád Topolánkovy vlády, kdy poslanci ODS hlasující proti vládě Tlustý a Schwippel byli tehdy vnímáni jako lidé jednající na pokyn Václava Klause. „Prezident Zeman se pokoušel získat vliv na vládnutí jak přes SPOZ, tak přes skupinu sociálních demokratů,“ dodala politoložka.

Rozkol v sociální demokracii tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Mynář: Prezident nebyl iniciátorem schůzky

Hradní kancléř Vratislav Mynář odmítl, že by si takzvané „pučisty“ povolal do Lán sám prezident. „Pan prezident ani Kancelář prezidenta republiky nebyli iniciátorem té schůzky,“ uvedl kancléř s tím, že kdyby o schůzku požádal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, prezident Zeman by mu také jistě vyhověl. Mynář navíc dodal, že nebyl důvod, proč schůzku tajit. Avšak aktéři schůzky lánské jednání několik dní odmítali s tím, že to prezidentovi slíbili: „Na schůzce jsme dali slovo panu prezidentovi, že o té schůzce prostě hovořit nebudeme, protože jsme měli oprávněnou obavu, že může být vykládaná jiným způsobem a že z ní můžou být vyvozovány úplně jiné závěry,“ vysvětloval důvody tajnůstkaření jihočeský hejtman Jiří Zimola. (více čtěte zde)

S pověřením na vyjednávání o sestavení vlády zatím Zeman vyčkává na jméno, které mu má ČSSD, jakožto vítězná strana voleb, navrhnout. „Dneska je ten míč na straně sociální demokracie, a ne na straně prezidenta. (…) To, že se dva týdny nic nedělo, není vina pana prezidenta,“ řekl Mynář.

O prověrku chce kancléř zažádat do konce roku

Pokud chce Mynář i nadále setrvat ve funkci hradního kancléře, musí si v nejbližší době zažádat o prověrku na stupni tajné a přísně tajné, bez níž se například nemůže účastnit jednání vlády. Požádat o ni chce ale až v momentě, kdy pečlivě shromáždí veškeré nutné materiály – například potvrzení o zaměstnání, o příjmech či stavech účtů. Jelikož dříve podnikal a dodnes je vlastníkem několika firem, bude se muset podle jeho slov „svléci do naha“. „Byl bych rád, kdyby se mi to podařilo mít během měsíce a půl pohromadě,“ uvedl Mynář.

Vratislav Mynář o zdravotním stavu prezidenta:

„Pan prezident se těší přiměřenému zdraví tak, jak mu koleno umožňuje. Naopak, lékaři si velmi pochvalují, že se to koleno hojí. Začal chodit o berlích, každý den sedí za pracovním stolem a pracuje. Důkazem toho je, že jsme v sobotu měli expertní tým v Lánech, v neděli přijal kardinála Duku a má naplánovaná další a další jednání. Pan prezident nezahálí a jeho zdraví je přiměřené.“