Den v nemocnici za 60 korun, schválila vláda

Praha - Od března zřejmě zaplatí lidé za den pobytu v nemocnici či lázních 60 korun; děti do 18 by pak neměly platit nic. Rozhodla tak vláda v demisi. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění ale musí ještě projít celým legislativním procesem. Nyní lidé platí sto korun, tento poplatek k 1. lednu zrušil Ústavní soud. Tím vznikne dvouměsíční prodleva, kdy pacienti nebudou platit vůbec nic. Dříve než od března totiž nová sněmovna poplatky nestihne zavést.

„Přijali jsme návrh z důvodu časové naléhavosti a požádali jsme sněmovnu, aby novelu projednala ve zrychleném režimu, tedy v prvním čtení,“ uvedl premiér v demisi Jiří Rusnok. Cílem podle něho je, aby novela začala platit co nejdřív; dopředu ji ale s politickými stranami neprojednával, protože názory na poplatky se různí.

Novelu bude muset projednat nová Poslanecká sněmovna, Senát a podepsat prezident, její osud tedy může být nejistý. Očekává se spor o to, zda poplatek vůbec zachovat, či zda nestanovit například limit placení 30 dní v roce. Právě na tom trvá sociální demokracie. „ČSSD bude prosazovat zrušení všech zdravotních poplatků s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici ve výši 60 korun, s ochranným limitem omezení platby na nejdéle 30 dní v roce,“ prohlásil stínový ministr ČSSD Svatopluk Němeček. Poplatek za pobyt v nemocnici se totiž do ročního ochranného limitu pěti tisíc korun (respektive 2,5 tisíc korun) nezapočítává.

Jenže tento návrh by podle ministra v demisi Holcáta znamenal velkou administrativní zátěž: „Myslím si, že pak má smysl to všechno zrušit.“ Kompletní zrušení zdravotnických poplatků chtějí prosadit komunisté, hnutí ANO zatím ohledně poplatků jasno nemá.  

Nemocnice chtějí kompenzace

„Požadujeme plnou kompenzaci finančního výpadku v úhradové vyhlášce na příští rok,“ řekl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. Připomněl, že poplatky jsou ze zákona příjmem nemocnic, pojišťovny o to snížily úhrady. „Když poplatky dva měsíce nebudou a pak zůstanou nižší, měly by pojišťovny platby navýšit,“ řekl. Požadavek už zástupci nemocnic sdělili ministru Martinu Holcátovi. Návrh vyhlášky dostanou nemocnice příští týden.

Nemocnice ročně vyberou 2,1 miliardy korun. Po snížení částky a osvobození dětí klesne výběr o miliardu na 1,1 miliardy korun za rok. Na poplatcích za pobyt jsou nejvíc závislé třeba léčebny dlouhodobě nemocných. Naopak u velkých nemocnic tvoří jen zlomek příjmů.

Ústavní soud zrušil stokorunový poplatek v nemocnicích, ústavech, léčebnách a lázních k 1. lednu 2014 s tím, že je pro některé skupiny „rdousící“. Přinejmenším v lednu a únoru, než vstoupí novela v platnost, pacienti nic platit nebudou, nemocnice tak budou každý měsíc tratit zhruba 175 milionů korun. Pokud by výpadek trval déle, hrozí v krajním případě i omezování zdravotní péče v nemocnicích.

Ročně hospodaří lůžková zařízení se zhruba 113 miliardami korun a celé zdravotnictví spotřebuje kolem 290 miliard korun, z nichž zdravotní pojišťovny uhradí 220 miliard. V příštím roce by mohly pojišťovny zaplatit zdravotní péči až za 230 miliard, protože narostou odvody státu a očekává se i vyšší výběr pojistného.