Razie v growshopech: Další obvinění a zavřené obchody

Praha – Kvůli razii v growshopech, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, policisté obvinili už 22 lidí. Kontroly proběhly po celé republice a policisté zadrželi zboží v hodnotě desítek milionů korun. Většina kontrolovaných prodejen zůstává zavřená. Akce zahájená v pondělí bude pokračovat i v dalších dnech a týdnech. Policie prověřuje ve více než 50 případech podezření kvůli drogovým deliktům.

Na severu Moravy policie kvůli razii zadržela 19 lidí, z toho devět obvinila: většinou ze šíření toxikomanie, nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamné a psychotropní látky. Policisté zajistili také 300 rostlin marihuany a kilogram už usušené směsi. Jen v Ostravě kriminalisté zasahovali v sedmi obchodech. 

„Zajistili jsme velké množství materiálu určeného pro pěstitele a konzumenty marihuany, návody na pěstování a samotné pěstírny. Zajistili jsme i výpočetní techniku, 480 tisíc korun v hotovosti a tři miliony korun na účtech,“ informoval náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita. 

Trestných činů se dopustili tím, že jako provozovatelé obchodů nabízeli a veřejně propagovali věci potřebné k pěstování marihuany. Prostřednictvím kamenných prodejen či internetových obchodů prodávali i semena konopí. Prodejny, ve který policisté zasahovali, jsou nyní vyklizené a uzavřené.

Ve středních Čechách razie na Příbramsku i Kolínsku

Ve Středočeském kraji policie po zátahu obvinila tři lidi: jde o muže z Příbrami, Kolína a Kutné Hory, kteří podle policistů lidem v obchodech nebo na internetu nabízeli potřeby a rady pro pěstování marihuany. Za šíření toxikomanie jim hrozí rok až pět let vězení. 

Jedním z obviněných je 35letý muž z Příbramska, u kterého policisté při domovní prohlídce našli například letáky, zařízení potřebná k vybavení domácí pěstírny nebo 729 semen marihuany. Kolínští policisté pak obvinili dva 32leté muže. „Na internetu neoprávněně prodávali nebo nabízeli semena marihuany,“ řekla mluvčí Věra Žídková. Trestné činnosti se údajně měli dopouštět od roku 2011 do současnosti.

Policie
Zdroj: ČT24

Na Liberecku jeden obviněný

Na severu Čech kontrolovali policisté v minulých dnech growshopy v Liberci a České Lípě. „Při prohlídkách nebytových prostor byly zajištěny materiály a věci, které souvisí s nedovolenou výrobou psychotropních látek a šířením toxikomanie. Zajištěný materiál byl zaslán k dalšímu zkoumání a odborným expertizám,“ uvedla krajská mluvčí policie Jana Světlá. 

Vyšetřovatel podle ní zatím sdělil obvinění ze spáchání přečinu šíření toxikomanie 44letému muži z Liberecka. „Skutku se dopustil tím, že jako provozovatel a majitel prodejny v Liberci úmyslně nabízel a veřejně prezentoval materiály propagující pěstování a užívání marihuany a poskytoval návod k pěstování různých kultivarů konopí,“ upřesnila Světlá. Podle ní muž také nabízel prostředky k pěstování marihuany včetně semen, z nichž lze vypěstovat konopí s nikoli zanedbatelným obsahem omamné látky THC. 

Na Pardubicku zavřené dva obchody

V Pardubickém kraji zadrželi policisté čtyři muže ve věku 35 až 37 let, zatím ale nebyli z ničeho obviněni, a v úterý byli všichni propuštěni. Obchody v Pardubicích na Višňovce a v Opatovicích nad Labem jsou uzavřené. „Existovalo podezření, že v obchodech se prodávají věci, které zřejmě slouží k páchání trestné činnosti,“ uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová. Zabavena byla semena konopí a potřeby pro jeho pěstování, například substrát a hnojiva, různé stany, svítidla, vzduchotechnika, elektrospotřebiče a dýmky. 

Hodnotu zboží policie odhaduje na zhruba deset milionů korun. Část bude odeslána na kriminalistickou expertizu, která rozhodne, zda muži budou obviněni z šíření toxikomanie. Policie dál pokračuje v prohlídce nebytových prostor a zajišťuje další věci. Pardubický obchod fungoval již asi pět let a provozoval i internetový prodej. Kromě „zahrádkářského“ sortimentu policisté nalezli i tiskoviny, které nabádají k užívání marihuany.

Na Vysočině kontroly na Žďársku a Jihlavsku

Na Vysočině policisté kontrolovali dva kamenné a tři internetové obchody na Jihlavsku a Žďársku. Z šíření toxikomanie obvinili dva mladé muže a při domovních prohlídkách zabavili věci v hodnotě přesahující milion korun. 

Kontroly se týkaly jednoho kamenného a současně internetového growshopu na Žďársku. Druhý kamenný a současně internetový byl v provozu na Jihlavsku. Na Jihlavsku byl v provozu také třetí internetový growshop. Policisté uskutečnili dvě prohlídky nebytových prostor a zajistili předměty, které mohou souviset s předmětnou trestnou činností. „Na Jihlavsku jde o zajištěné věci v hodnotě jeden milion korun a na Žďársku o zajištěné věci v hodnotě 150 000 korun,“ uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Na Písecku kriminalisté objevili i pěstírnu

Na jihu Čech zadržela policie dva muže, při domovních prohlídkách a kontrolách obchodů také našla rostliny marihuany i návykové a omamné látky. Na Písecku kriminalisté objevili i pěstírnu marihuany. „Obchody, které jsme v těchto dnech kontrolovali, čelí podezření, že svojí nabídkou zpřístupňují širokému okruhu osob nejen návodné a podněcující informace, nýbrž poskytují i morální podporu a zejména materiální zajištění pro protiprávní jednání, za které je v České republice považováno pěstování druhů a odrůd rostliny konopí,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. V Jihočeském kraji se policisté při akci zaměřili především na Jindřichohradecko, Písecko a Českokrumlovsko.

Policie zásah v growshopech vysvětlovala podezřením, že se tam nabízejí a veřejně prezentují materiály, které propagují pěstování a užívání marihuany. Podle mluvčí policejního prezidia v Česku od roku 2007 výrazně přibývá vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i kamenných a internetových obchodů, které nabízejí k tomu potřebné technologie. „Cílem pěstování v těchto speciálně upravených podmínkách je maximalizace obsahu psychoaktivní látky THC ve vypěstovaném konopí, jehož je docilováno prostřednictvím využívání sofistikovaných pěstebních metod a šlechtěných odrůd konopí,“ prohlásila mluvčí. Loni podle ní policisté zajistili rekordních 563 kilogramů marihuany a odhalili 199 pěstíren konopí, přičemž jejich roční produkční schopnost byla podle odhadu zhruba sedm tun.