Škromach: Tajit schůzku v Lánech bylo naprosto zbytečné

Praha - Utajování schůzky některých sociálních demokratů s prezidentem v Lánech bylo podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha zbytečné. Obzvlášť ve chvíli, kdy se na jednom místě sešlo více lidí. Respektoval ale to, že někteří účastníci měli obavu, jak by se na setkání díval stranický předseda Bohuslav Sobotka.

„Proto jsem schůzku nekomentoval, ale z mého pohledu si v tuto chvíli myslím, že to nebylo dobře, protože nebylo co tajit. Nakonec i pan prezident řekl, že to bylo naprosto zbytečné,“ řekl Škromach v rozhovoru pro Českou televizi. Ke schůzce se vyjádřil až ve chvíli, kdy o ní další účastník - Milan Chovanec - veřejně promluvil. Podle Škromacha patřil právě Chovanec mezi ty, kteří měli obavy, že se o schůzce bude hovořit.

„Mám pocit, že se z toho neustále vytváří velký problém. Mně daleko více vadí volební výsledek sociální demokracie. Je potřeba se vrátit k celé podstatě problému,“ uvedl Škromach. Na volebním výsledku má podle něj každý svůj díl odpovědnosti: „Každý z toho něco vyvodíme, i já osobně. Je věcí pana předsedy, zda na tom cítí podíl i on.“ Předsednictvo strany minulý týden Sobotku vyzvalo k rezignaci, podle Škromacha je toto rozhodnutí stále legitimní. Doufá, že vše definitivně vyřeší stranický Ústřední výkonný výbor (ÚVV), který se sejde v neděli 10. listopadu.

Škromach: K věci se postavím čelem

Většina krajských organizací po odhalení schůzky vyzvala její účastníky k rezignaci na posty. Škromach podle svých slov zvažuje všechny varianty, jak se k situaci postaví, včetně odchodu z postu místopředsedy ČSSD. V sobotu by se měla sejít okresní organizace, kde by chtěl své rozhodnutí oznámit: „Nebudu s tím čekat až na Ústřední výkonný výbor. Nikdy jsem před svojí zodpovědností neutíkal, k věci se postavím čelem.“

Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola navštívili prezidenta v Lánech krátce po uzavření volebních místností ve chvíli, kdy Sobotka seděl ve volebním studiu. Podle Sobotkových stoupenců měl být v Lánech dohodnut plán, jak ho sesadit, protože následující den předsednictvo Sobotku vyzvalo k rezignaci a vyňalo ho z povolebního vyjednávacího týmu.

Zeman deníku Právo řekl, že snaha utajit schůzku podle něj neměla žádné opodstatnění. Rovněž prohlásil, že aktéry schůzky nepovažuje za pučisty, prý šlo jen o rozdílné názory v rámci vedení demokratické strany.

Rušit bohumínské usnesení je podle Škromacha v této chvíli mimo realitu 

Moravskoslezská ČSSD podle serveru Aktuálně.cz přijala návrh, aby bylo zrušeno bohumínské usnesení, které vylučuje spolupráci s extremistickými stranami včetně KSČM. Považuje ho za překonané v čase. Podle Škromacha se návrhem bude zabývat stranické vedení po jednání ÚVV. Domnívá se ale, že diskuse o revizi usnesení měla smysl před volbami, kdy ČSSD očekávala většinu s komunisty. Nyní je to podle něj mimo realitu: „I kdybychom chtěli, tak s komunisty nedáváme ve sněmovně většinu. V této době a za této situace není důvod tuto záležitost řešit. Budou zde důležitější problémy povolebního uspořádání.“

Zdeněk Škromach k situaci v ČSSD (zdroj: ČT24)