Úspěchy českých vojáků: Zadržení velitelé povstalců i zabavené drogy

Praha – Speciální jednotka v Afghánistánu během svého působení zajala několik vysoce postavených velitelů povstalců, osvobodila dva rukojmí a zadržela velké množství drog i chemikálií pro výrobu výbušnin. Uvádí to zpráva Vojenského zpravodajství za loňský rok. Čeští vojáci prostějovské 601. skupiny podle ní nepříteli způsobili značné ztráty, sami přitom neutrpěli těžké zranění či ztrátu na životech.

Stovka příslušníků speciálních sil provedla v Afghánistánu téměř 150 operací. „Podařilo se zadržet velké množství hledaných osob, z toho několik vysoce postavených polních velitelů. Dále došlo k osvobození dvou rukojmí,“ uvádí zpráva Vojenského zpravodajství. Speciálové při svých akcích zabavili 1,3 tuny hašiše, 50 kilogramů marihuany a 1,3 tuny chemikálií pro výrobu improvizovaných výbušných zařízení. Zajistili také velké množství zbraní a munice.   

Vojáci elitní jednotky se často dostali do přestřelky s nepřítelem - podle zprávy VZ způsobili islamistickým povstalcům velké ztráty. „Vysokou profesionalitu“ jednotka prokázala při obraně spojenecké základny Finley Shields 14. dubna 2012, „kde v počáteční fázi útoku nepřítele byly jedinou efektivní bojovou silou čelící útoku na základnu“, uvádí zpráva.  

Část elitních vojáků je nasazena v hlavním městě Kábulu, kde chrání budovu českého velvyslanectví. V roce 2012 se v afghánské metropoli vystřídaly tři jednotky po dvaceti mužích. Jejich mise pokračuje i letos.