Se změnami přichází optimismus, zní z lázní

Třeboň (Jindřichohradecko) - Sdružení lázeňských míst České republiky (SLM) si slibuje zastavení krize v lázeňství mimo jiné od plánované revize indikačního seznamu pro lázeňskou péči. Kvůli němu totiž došlo k omezení pojišťovnou hrazených nemocí, zkrátil rovněž pobyty, čímž lázeňským zařízením prudce klesly příjmy.

„Indikační seznamy byly letos velkou brzdou a omezením lázeňské péče,“ uvedl předseda SLM Jiří Houdek. Svůj optimismus odvíjí také ze stanovisek premiéra v demisi Jiřího Rusnoka a ministra zdravotnictví v demisi Martina Holcáta, kteří podle svých prohlášení podporují stabilitu léčebného lázeňství v celém systému financovaném ze zdravotního pojištění.

Prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha má zato, že zlepšení situace může přinést i to, že lidé si zvykají na úhradu léčebných pobytů a procedur ze své kapsy. „Projevilo se to především ve druhém pololetí letošního roku, kdy zhruba třetina lidí, kteří přišli o nárok na lázně, si je sami koupí. I když se nejedná třeba o třítýdenní pobyt jako dříve, ale pořídí si pobyt čtrnáctidenní,“ řekl Bláha.

Zatímco v roce 2009 dostaly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy Kč, letos očekávají 1,4 miliardy korun z celkem 290 miliard Kč, které spotřebuje zdravotnictví za rok. Počty léčených na náklady zdravotního pojištění ve stejném období klesly ze 122 tisíc na letos očekávaných 54 tisíc.

Lázeňských zaměstnanců z 10 tisíc v roce 2011 ubylo do současných 1 500 pracovníků. Propouštění by bylo ještě větší, kdyby zaměstnanci nepřistoupili na to, že letos dostávají 60 procent platu a přišli o všechny benefity.

Zdravotní pojišťovny se sice dohodly s lázněmi na úhradách na příští rok, budou jim platit stejně jako letos, podle odborů to ale neřeší ekonomické ohrožení lázní. Platba za jednoho pacienta zůstává, indikační seznam ale počty pacientů sníží, takže celkové příjmy budou nižší.

Do lázní se pomalu vrací klienti (zdroj: ČT24)