Policie prý kvůli IZIP obvinila bývalého ředitele VZP Horáka

Praha - Protikorupční policie obvinila v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami dva lidi z pletich při veřejné soutěži. Hrozí jim až osm let vězení, stíháni jsou na svobodě. Podle serveru Lidovky.cz jde o bývalého ředitele VZP Pavla Horáka a generálního ředitele IZIP Jiřího Paška. Trestní oznámení podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger, podle ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 milionů korun.

V případu elektronických zdravotních knížek používaných VZP byl jeden z manažerů obviněn z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a druhý z navádění ke stejnému činu. „Protiprávní jednání, které jim je kladeno rozhodnutím policejního orgánu za vinu, má souvislost s řízením o uzavření jedné ze smluv mezi VZP ČR a firmou IZIP, a. s., v roce 2008,“ uvedl Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze.  

Heger vysvětlil, že trestní oznámení směřovalo na neznámého pachatele a jeho předmětem byla kompetence prodlužovat kontrakty. „Pan ředitel VZP Pavel Horák prodloužil kontrakt VZP se společností IZIP o čtyři roky do roku 2016 bez souhlasu správní rady,“ upřesnil. Správní rada ale nebyla v té době usnášeníschopná, v podstatě nefungovala. Horák, který v současné době pracuje jako lékař ve Všeobecné fakultní nemocnici, tak mohl argumentovat tím, že po tu dobu ze zákona přebírá její pravomoci.

Podle zvolené právní kvalifikace měli obvinění svým činem získat pro jiného „značný prospěch“ nebo způsobit „značnou škodu“, která podle zákona začíná na hranici 500 000 korun. Heger při podání trestního oznámení uváděl, že existuje podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou přesahující 450 milionů. Jestli skutečně vznikla škoda v takové výši, se bude teprve vyšetřovat. 

Společnost IZIP loni v září v prohlášení uvedla, že ministr se ji snaží cíleně zlikvidovat. Smluvní vztah s VZP je podle firmy transparentní, společnost si není pochybení vědoma. Spoluzakladatelé IZIP, europoslanci ODS Miroslav Ouzký a Milan Cabrnoch, tehdy zdůraznili, že společnost byla opakovaně vyšetřována a kontrolována, ale nic se neprokázalo.

Za projekt IZIP dala VZP v průběhu deseti let téměř dvě miliardy korun, nepodařilo se jí ho ale plošně rozšířit. Kvůli tomu byla pojišťovna z různých stran kritizována. Elektronické zdravotní knížky, ve kterých mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě, zůstávají zatím součástí aktiv společnosti IZIP, v níž má pojišťovna 51 procent akcií.

Rozhovor s Anetou Snopovou (zdroj: ČT24)