Malé strany se shodují: Předčasné volby budou za rok, maximálně za dva

Praha – Jaký názor mají na konečný volební výsledek malé strany, které se do sněmovny neprodraly? Především je spojuje jedno – myšlenka předčasných voleb, které by se podle nich mohly konat do roka, maximálně dvou let. V pořadu ČT24 Politické spektrum o tom diskutovali bývalý předseda Strany soukromníků Rostislav Senjuk, místopředseda Strany svobodných občanů Radim Smetka a předseda Suverenity – Strany zdravého rozumu Petr Hannig.

Malé strany si myslí, že nové volební období nebude trvat standardní čtyři roky. Česko prý nezadržitelně opět míří do předčasných voleb. Současná krize v ČSSD tomu již napovídá. A podobně by mohlo skončit i ANO. „Strana ANO dosáhla mnohem většího volebního výsledku, než předpokládala. Ne všichni kandidáti mohou být loajální vůči vůdci. Strana nemá zcela jasný program, můžou se lišit i názorově (…) Situace bude velmi rozdrobená a čekám, že to bude vést k předčasným volbám,“ konstatoval Smetka. Senjuk má ještě odvážnější teorii. „Můj pohled je, že předčasné volby byly plánovány již vyhlášením předčasných voleb,“ podotkl.

Nízká volební účast? Byly podzimní prázdniny a lidé šli raději na houby

Příčinu nízké volební účasti je podle Smetky třeba hledat v chaosu na politické scéně. „Předpokládám, že to bylo určité zmatení ze situace. Řada stran je zklamala, zároveň neviděli potenciál ve stranách nových,“ dodal. Petr Hannig zná mnohem prozaičtější vysvětlení. „Z hlediska zdravého rozumu bylo volno a byly školní prázdniny. Proč to tedy pořád navlékat na politiku. Ti lidé byli praktičtí, jeli na houby,“ domnívá se.

Hannig nebyl z počtu hlasů, které získalo hnutí ANO, překvapen. Dokonce si prý myslel, že Babiš volby vyhraje. Do koalice by za současné situace vstoupil s hnutím ANO a Tomiem Okamurou. „Oni mají vlastně náš program,“ uvedl. Svobodní by naopak do vlády vůbec nešli. „Mladá strana, která je první volební období ve sněmovně, by neměla vládnout,“ domnívá se Smetka.

Volební výsledek, který obdrželi Svobodní, zhruba odpovídal očekávání strany. „Z našeho pohledu dopadly volby dobře, alespoň pro nás,“ uvedl Smetka. Domnívá se zároveň, že strana získala výbornou startovací pozici pro příští volby. Jejím dalším úkolem tak bude především rozšiřovat povědomí o činnosti strany. Smetka totiž přiznává, že mnoho lidí stále o existenci strany nemá potuchy.

Strana svobodných občanů
Zdroj: ČT24

Malé strany jsou neznámé, média jim proto nevěnují prostor

I přesto ho přízeň voličů příjemně překvapila. „Do předvolební kampaně jsme počítali, že vložíme jeden a půl milionu. Byli jsme neskutečně překvapeni zájmem podporovatelů, kteří nám během kampaně naposílali další milion korun,“ konstatoval Smetka. Na kampaň pak strana naprostou většinu prostředků využila. Podobnou částku na kampaň vložila i Suverenita. „Prostředky nepřinesly žádný výsledek,“ podotkl Hannig.

Petr Hannig
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

I přes tristní výsledek volebního klání má ale podle předsedy Suverenity – Strany zdravého rozumu Petra Hanniga smysl v existenci strany pokračovat. Negativní obraz vytvořila média tím, že stranu spojovala s osobností Jany Bobošíkové. Petr Hannig zdůrazňuje, že neúspěch nesouvisí s nedostatečnou aktivitou strany v mezivolebním období, jako spíš v omezeném prostoru ve stěžejních diskuzních debatách.

To bývalý předseda Strany soukromníků Rostislav Senjuk si z neúspěšných voleb vzal osobní ponaučení a složil svou funkci. „Pro mě je to dost velké zklamání. Došlo k tomu, že stavovská myšlenka jako taková se neuchytila. Většina soukromníků od této chvíle do budoucna bude muset bojovat sama za sebe,“ uvedl.

Politické spektrum (zdroj: ČT24)