Svoboda: Budu hlasovat pro své vydání

Praha – Vyšetřování v kauze Opencard, ve kterém je kromě bývalého primátora Bohuslava Svobody obviněno dalších devět radních, se chýlí ke konci. Svoboda v rozhovoru pro server Aktuálně.cz tvrdí, že pokud ho státní zástupce zažaluje, bude hlasovat pro vlastní vydání.

Žalobkyně v kauze Opencard zvažuje, že požádá sněmovnu o vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody. Ten zvolením získal imunitu, a pokud má jeho stíhání pokračovat, musí s tím souhlasit sněmovna. Svoboda tvrdí, že bude hlasovat pro vlastní vydání. „Pokud ale budou obvinění tímto způsobem dál tlačena, tak nemá smysl v této zemi žít,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz. 

„Já se v případě obžaloby imunity vzdám. K soudu půjdu strašně rád. Aby byl zažalován někdo, kdo s tím projektem nezačal, nenasmlouval to a smlouvy nevytvořil, mi připadá neuvěřitelné,“ řekl Svoboda.

Opencard
Zdroj: ČT24

Svoboda předpokládá, že pokud dojde k obžalobě, nemůže soud rozhodnout o tom, že je vinen. „Šlo by o konec rozhodování na magistrátech v celé zemi. Nikdo by nenašel odvahu pro něco zvednout ruku, ani když se zodpovědný radní zaručí za správnost a bude tam několik znaleckých posudků,“ uvedl pražský exprimátor. 

Obvinění se týká zakázky s firmou Haguess, se kterou Praha uzavřela smlouvu loni v dubnu. Na objednávku ale podle žalobce nevypsala otevřenou soutěž. Rada obvinění odmítá, smluvní vztahy podle ní vytvořilo dřívější vedení města.