Ministerstvo financí podává oznámení na exšéfa odboru, dojde i na Kalouska?

Praha - Prověrka na ministerstvu financí skončila dvěma trestními oznámeními na bývalého šéfa odboru Mezinárodní ochrany investic Radka Šnábla, napsal server Aktuálně.cz. Údajně jde o podezření ze zpronevěry státních peněz. Šnábl měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice. Jednoho z blízkých spolupracovníků bývalého šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) odvolal z funkce ministr v demisi Jan Fischer. Server napsal, že ministerstvo chystá trestní oznámení i na samotného Kalouska, jemuž údajně připisuje zodpovědnost za Šnáblova případná pochybení. Resort ale spekulaci zatím odmítá komentovat.

Podle serveru by mohlo jít o neoprávněně proplacené faktury ve výši 28 milionů korun. Druhé trestní oznámení se pak má týkat střetu zájmů, k němuž mělo dojít, když Šnábl své ženě právničce nechal proplatit za služby pro ministerstvo dalších přibližně tři čtvrtě milionu.

Šnábl výtky odmítá, v prověřovaném období prý nenesl za proplácení faktur odpovědnost, řešit je měly jiné úřednice. A právnické služby jeho manželky prý ministerstvo využívalo pouze v období, než se vzali. „Právě při práci na případech, které náš odbor řešil, jsme se poznali,“ uvedl pro server na vysvětlenou.