Záruky osobností Rathovi nepomohly, soudu musel dát písemný slib

Praha - David Rath musí po propuštění z vazby odevzdat cestovní doklady a má omezenou možnost vycestování. Vrchní soud od něj přijal i písemný slib, musí se také hlásit probačnímu úředníkovi. Za exposlance se zaručilo i několik osobností - například herci Jan Kačer a Táňa Fischerová, tyto záruky ale soud nepřijal. Rath opustil brány ruzyňské věznice v pondělí. Za mřížemi byl od loňského května, ve vazbě tak strávil 18 měsíců. Za zmanipulované veřejné zakázky mu hrozí až 12 let vězení. O usnesení soudu informoval Rathův advokát Adam Černý, který dnes rozhodnutí dostal do datové schránky.

V písemném slibu se Rath mimo jiné zavazuje, že povede řádný život, nebude páchat trestnou činnost, vždy se dostaví na vyzvání úřadů a nebude mařit hlavní líčení. Musí se také zdržet činností souvisejících s výběrovými řízeními. Jak často se bude úřadům hlásit, určí probační úředník poté, co ho Rath navštíví.

Odevzdat cestovní doklady měl Rath do tří pracovních dnů od propuštění. Vzhledem k tomu, že se jeho advokát dozvěděl podmínky až dnes, musí pas odevzdat krajskému soudu, který kauzu projednává. Černý dodal, že jeho klient tak učiní ještě dnes. Časová prodleva vznikla kvůli tomu, že vrchní soud musel dokument nejdřív poslat krajskému soudu, až ten pak rozhodnutí rozeslal advokátům, žalobci a Rathovi. Exposlanec tak sice od svého propuštění neměl stanovené žádné povinnosti, podle Černého se ale „dobrovolně podřídil tomu, co očekával, že mu soud nařídí“.

Rath mohl opustit vazbu i díky institutu takzvaného předběžného opatření, které je možné aplikovat od dubna letošního roku. Obviněný se v takovém případě musí obvykle zdržovat v určitém místě, odevzdat cestovní doklad nebo například dokládat své příjmy. „Samozřejmě pokud taková omezení jsou, tak jsem připraven se všem stoprocentně přizpůsobit,“ prohlásil Rath po opuštění vazby.

Už v září pustil soud z vazby i Kateřinu Pancovou obviněnou spolu s Rathem. Ta se například musí hlásit Probační a mediační službě dvakrát v týdnu - v pondělí a ve čtvrtek. Soudu musela také odevzdat cestovní pas a bez souhlasu dohlížejícího úředníka se nesmí přestěhovat.  

Kauza Rath

Žalobce viní celkem 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji, na které přispívala Evropská unie. Týkaly se modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad nebo gymnázia v Hostivici. Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovala Kateřina Pancová a Petr Kott. Ten byl dříve také poslancem a ředitelem středočeské pobočky VZP. Rath podle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky.