Chyby řidičů i nekvalitní povrch. Nebezpečné úseky silnic přináší smrt

Praha - Mezi nejnebezpečnější úseky na silnicích patří dvacet míst po celé České republice - tedy zhruba 400 kilometrů vozovek. Ukazuje to tzv. Riziková mapa, která vznikla v projektu EuroRAP. Nejhorší kvalitu mají, a proto jsou také nejvíce nebezpečné pro řidiče silnice v Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji. Kromě špatné kvality vozovek za to můžou především nešvary řidičů, kteří stále nerespektují některá základní pravidla. I přesto se počet dopravních nehod i úmrtí za posledních deset let snížil o více než o polovinu.

Mezi nejrizikovější úseky patří průtah například Chomutovem. Na silnici I/13 lidé často přebíhají mezi autobusovými zastávkami a dochází tu k nehodám. Podle odborníků jsou nebezpečné úseky i přímo v blízkosti mezinárodního Letiště Václava Havla. Jedním z velkých problémů jsou tady stará svodidla. Další nebezpečné místo je i křižovatka u Lipníku nad Bečvou. V roce 2006 se totiž z křižovatky ve tvaru T stala průsečná, a hlavní silnice se tak změnila ve vedlejší. Od té doby se tady stalo více než 80 dopravních nehod.

Pravidlo zipu řidičům stále dělá problém

Čeští řidiči se na silnicích dopouští mnoha základních chyb. Podle dopravních expertů si dodnes například neosvojili takzvané pravidlo zipu, kdy se dva jízdní pruhy sjednocují do jediného, kam vozidla vjíždějí střídavě. Kvůli nerespektování zúžení na opravovaném úseku dálnice D1 v okolí Rousínova došlo za 38 dní ke 42 nehodám.

Pravidlo zipu
Zdroj: ČT24

Při vysokých rychlostech ovšem chyby řidičů nekončí jen pomačkanými plechy. Nejčastějšími příčinami dopravních nehod bývá podle policejních statistik nepozornost řidiče, vysoká rychlost a nerespektování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. Čechům navíc dělají problémy i kruhové objezdy. Když jimi projíždí, často blikají doleva, naopak při výjezdu na pravý blinkr zapomínají.

Větší bezpečnosti na silnicích nepomáhá ani stav vozovek. Nejrizikovější úseky má nově odhalovat speciální tým. Stav silnic dokumentuje kamera umístěná na střeše vozu, vyškolený spolujezdec pak problematické úseky rovnou zaznamenává. Díky těmto informacím bude v budoucnu možné mnohem snadněji vytipovat úseky, které se musí opravit co nejrychleji.

Automobilová nehoda
Zdroj: ČT24/ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE/Bilderbox

Vybrané rizikové úseky na českých silnicích

  • Mezi nejrizikovější úseky patří průtah Chomutovem. Na silnici I/13 lidé často přebíhají mezi autobusovými zastávkami, a často tak dochází smrtelným nehodám.
  • Podle odborníků jsou nebezpečné úseky i přímo v blízkosti mezinárodního Letiště Václava Havla. Jedním z velkých problémů jsou tam stará svodidla.
  • Další rizikové místo se nachází na silnici u odbočky na Slané. Nedávno tam kamion narazil do mostního pilíře, řidič na místě zemřel.
  • Nebezpečná je i křižovatka u Lipníku nad Bečvou. V roce 2006 se totiž z křižovatky ve tvaru písmene T stala průsečná a hlavní silnice se změnila ve vedlejší. Od té doby se tam stalo více než 80 dopravních nehod. Mnoho z nich skončilo tragicky. Takzvaná „křižovatka smrti“, jak ji místními nazývají, by se mohla příští rok dočkat kruhového objezdu.
Krizové úseky silnic tématem Událostí (zdroj: ČT24)