Strašidlo chudoby obchází i české seniory

Praha – Za jednu ze sociálních skupin ohrožených chudobou začínají být považováni také senioři, týká se to každého pátého člověka v důchodovém věku v ČR. V rámci této sociální skupiny sílí v důsledku ekonomicky nepříznivé situace fenomén dobrovolnických aktivit, kdy si senioři vzájemně pomáhají.

„Mají socialistické důchody, ale musí vyžít v kapitalistické společnosti, kde neexistuje regulace cen a rostou nájmy,“ shrnuje důvody vedoucí centra pro sociální a ekonomické strategie Martin Potůček.

Nejčastější telefonáty na seniorské lince pražského komunitního centra Život 90 představují konzultace, jak vyžít s nízkým důchodem, který dosahuje třeba 8 tisíc měsíčně. Podle ředitele centra Jana Lormana mnohdy tito lidé nemohou pokrýt náklady denní spotřeby, především potraviny a léky. „Což znamená, že třeba nemají čtyřicet korun,“ upřesňuje.

Důchodce
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Ke stěžejním problémům patří třeba úhrada za nájem. Nejhůř jsou na tom lidé nad 65 let, kteří navíc ztratili životního partnera, nebo žijí sami v domácnosti z jiného důvodu. Situaci této věkové skupiny považuje náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Dobeš za alarmující. „Tam je ohrožena až celá polovina,“ upozorňuje Dobeš.

Vedle lidí starších 65 let řadí Dobeš k nejohroženějším skupinám také dlouhodobě nezaměstnané, samostatně žijící osoby, neúplné i vícečetné rodiny a příslušníky etnických menšin. Zlepšit zaměstnanost a sociální začlenění pro ohrožené skupiny má za cíl nová strategie. Tu by mělo ministerstva práce předložit vládě ještě letos.

Těsně nad hranicí chudoby, s níž se podle statistik potýká asi desetina Čechů, žije dalších asi 700 tisíc lidí. Za hranici příjmové chudoby se v tuzemsku považuje roční příjem ve výši 116 tisíc korun, tedy kolem 9,5 tisíce měsíčně. Situace se navíc v posledních letech zhoršuje a kromě uvedených skupin se dotýká i tzv. pracujících chudých (anglicky jsou označováni termínem working poor). Jde o lidi, kteří pracují na plný úvazek, a přesto žijí pod hranicí chudoby. Podle Vladimíra Špidly z ČSSD, který zastává post ředitele Masarykovy demokratické akademie, jde o rychle se šířící fenomén. Pod hranici chudoby podle něj už spadlo 4,5 procenta pracujících obyvatel Česka.

Důchodci chudnou (zdroj: ČT24)

OHROŽENÍ CHUDOBOU V ČESKU

  • Podle údajů Evropského statistického úřadu (Eurostatu) patří Česko v Evropě k těm státům, kde je míra chudoby nejmenší. Spolu s Německem, Francií a dalšími zeměmi je v této skupině chudobou ohroženo méně než 20 procent lidí.
  • Další skupinu tvoří státy, kde je chudobou ohroženo 20 až 30 procent lidí. To je případ Španělska či Slovenska.
  • V poslední skupině zemí, kam se řadí třeba Řecko, Bulharsko nebo Maďarsko, je ohrožení největší – týká se více než 30 procent populace.