Reportáž ČT pomohla zaplatit dluh osudem zkoušené rodině

Praha – S Věrou Závorkovou se osud příliš nemazlil. O otce přišla, ještě než se narodila, ve čtrnácti ji rakovina připravila o nohu. Protože pobírala současně sirotčí i invalidní důchod, stát po ní chtěl vrátit 82 tisíc korun. Díky odvysílané reportáži České televize se zvedla vlna solidarity a dlužnou částku se podařilo celou zaplatit.

„Hodně nás to překvapilo, vůbec jsme nečekaly, že to bude taková velká reakce,“ říká Věrka. „Všem, kteří nám svou solidaritou a finančním příspěvkem pomohli dluh zaplatit, bych chtěla strašně moc poděkovat,“ dodala její maminka. Během týdne se povedlo nastřádat dokonce 160 tisíc, tedy dvojnásobek potřebné částky. Věra – nadšená sportovkyně - se teď může soustředit na svůj sen – jet na paralympiádu v Riu de Janeiru v roce 2016. Navíc si může udělat i řidičák – jedna autoškola jí nabídla kurz zdarma.

A jak se vše vlastně stalo? Už od narození pobírala Věra sirotčí důchod. V roce 2009 si začala stěžovat na bolest kolene. Ukázalo se, že tam má nádor a o nohu přišla. S nástupem na střední školu si zažádala o invalidní důchod a úřady jí vyhověly. Dva roky tak pobírala oba důchody. Jeden jí přiznala Česká správa sociálního zabezpečení, druhý ministerstvo vnitra.

Nějakou dobu ale trvalo, než oba úřady porovnaly databáze. Pak Věře obě dávky sloučily. Invalidní důchod sice zůstal ve stejné výši 5 800 korun, ale sirotčí dávky klesly z 5 500 na necelých patnáct set korun – a úřad chtěl peníze zpět. Matka Věry ale takovou sumu v hotovosti neměla, dohodla se na splátkovém kalendáři.

Na média se obrátila proto, aby varovala ostatní rodiče v podobné situaci - nevěděla totiž, že souběh důchodů není možný. Naopak měla sama nahlásit, že dcera pobírá dva důchody. „Nikdy by mě nenapadlo, že sirotčí důchod může mít vliv na invalidní důchod. Protože sirotčí důchod má proto, že přišla o tátu, a invalidní důchod proto, že přišla o nohu,“ říká Věřina matka. „Pokud by její rodiče byli rozvedení, měla by nárok na alimenty a částečný invalidní důchod. Tím, že je její tatínek po smrti, ale nemá nárok na sirotčí důchod, pouze na ten invalidní. A to mi připadá jako byrokratická absurdnost,“ diví se dětská onkoložka Fakultní nemocnice Motol Lucie Cingrošová.

Reportáž ČT pomohla zaplatit dluh osudem zkoušené rodině (zdroj: ČT24)