Miliardy let starou explozi hypernovy zachytili ondřejovští astronomové první

Praha – Další prvenství si připsali astronomové z Ondřejova, nejrychleji zachytili dosvit gama záření, k němuž dochází v důsledku výbuchu obří hvězdy hypernovy. Dva dalekohledy v observatoři se během necelé minuty dokázaly natočit směrem k centru záření a začaly odesílat série snímků.

Jeden z dalekohledů v Ondřejově pořídil první snímky 41 sekund poté, co záblesk zaznamenala družice Swift. Jakmile družice zachytí gama záblesk, okamžitě vysílá automatické upozornění astronomickým pracovištím. Servery Astronomického ústavu dostaly tuto informaci 14 sekund po zachycení záblesku a dalekohledy BART a D50 na observatoři v Ondřejově se okamžitě začaly zaměřovat na výjev zániku hypernovy. „V našem případě se to povedlo, a to u obou dalekohledů najednou, což je skoro zázrak. Navíc jsme byli úplně první na světě,“ uvedl astronom z Akademie věd ČR Jan Štrobl.

Při takzvaném gama záblesku se během několika sekund až desítek sekund uvolní energie srovnatelná s tou, kterou Slunce vyzáří za celý svůj život. Pro vědce jde o cenný pohled do historie vesmíru, protože výbuch se mohl odehrát třeba před 9 miliardami let, a teprve v současnosti záblesk doputoval k Zemi. „Gama záblesky jsou vlastně největší exploze ve vesmíru snad po velkém třesku, takže tam se uvolní obrovské energie. Naráží to na hranice poznání ve fyzice jako takové,“ dodává Jan Štrobl.

Ondřejovští astronomové zachytili gama záření jako první (zdroj: ČT24)