ANO nechce pustit do sněmovny vlastního straníka – kvůli dluhu

Praha – Poslanecký klub hnutí ANO vyzval podnikatele Jana Sobotku, aby za babišovce nepřijímal poslanecký mandát. Klubu vadí to, že Sobotka zatajil dluh na zdravotním pojištění. Šéf krajského hnutí na Vysočině je náhradníkem za Miloslava Bačiaka, který se mandátu vzdal minulý týden. Už před volbami se totiž ukázalo, že zamlčel svou minulost politruka a údajně i titul RSDr., udělovaný komunisty.

„Když šli naši lidé do voleb, podepsali prohlášení, že plní určitá pravidla a kritéria. Sobotka to porušil a lhal nám,“ uvedl v Interview Daniely Drtinové šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Obdobně hovořila už odpoledne první místopředsedkyně strany Věra Jourová. „My jsme hnutí, které od začátku jasně říká, že je potřeba nelhat. A my jsme to vyhodnotili tak, že pan Sobotka prohlásil, že nemá žádné závazky vůči státu, prohlašoval bezdlužnost a nebyla to pravda. Takže poslanecký klub hlasoval o návrhu usnesení, že vyzývá pana Sobotku, aby nepřijímal mandát.“

Šéf poslanců Faltýnek: Pokud se mandátu nevzdá, v ANO končí

Na nesrovnalosti ve financích Sobotky upozornil dnešní deník Právo. Podle něj nemá politik doplacené daně za minulý rok a navíc splácí desítky tisíc Všeobecné zdravotní pojišťovně. Sobotka tyto informace deníku potvrdil s tím, že chybu ohledně daní udělala jeho účetní a že dluh u pojišťovny hradí pomocí splátkového kalendáře.

Faltýnek ve vysílání ČT24 uvedl, že se Sobotkou o jeho dalším politickém osudu bude jednat ve čtvrtek. „Je to věc jeho svědomí a cti. Pokud se mandátu nevzdá, patrně ho vyloučíme z našeho hnutí. O poslanecký mandát by ale nepřišel, to je pravda,“ podotkl.

Jaroslav Faltýnek: „Všechny naše kandidáty jsme se snažili důkladně prolustrovat a prověřit, ale úplně se nám to nepovedlo, to je pravda. Doufám, že už žádného kostlivce ve skříni nemáme.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)