Nenechte si ubližovat, radí ženám nová kampaň

Praha - V Česku odstartovala kampaň s názvem Nenechte si ubližovat, která radí ženám, jak se vyhnout krizovým situacím - třeba znásilnění, domácímu násilí nebo pronásledování. Na stejnojmenném internetovém portálu najdou ženy informace o bezpečnosti, praktické rady i unikátní mapu pomoci a seznam organizací, na které se v případě nesnází mohou obrátit.

Internetový portál poskytuje informace o násilí na ženách a dětech a jeho různých formách. Série pěti videí, které budou postupně zveřejňovány, znázorňuje různé rizikové situace a také praktické rady, jak v podobné chvíli postupovat a jak se bránit. První video popisuje dvě různé reakce ženy na parkovišti obchodního centra, kterou se pokusí znásilnit neznámý útočník. Projekt zároveň nabízí ženám různé semináře a kurzy sebeobrany.

Podle průzkumu sexuologů zažije znásilnění ve svém životě zhruba 13,5 procenta všech žen, policii ho ale oznámí pouhé tři ženy ze sta. I tak ale v posledních letech zaznamenávají policejní statistiky v kolonce znásilnění stále více případů. Podle předsedkyně Bílého kruhu bezpečí může pouhé zhlédnutí instruktážního videa ženám pomoci. V krizové situaci si mohou uvědomit, jak se bránit.

Jakub Otipka, Krav Maga Global, autor projektu:

„Takovou nejčastější chybou, kterou vnímám, je, že si ženy říkají: 'Mě se to netýká, mně se to stát nemůže.“

Pomoci ženám může i unikátní internetová mapa, na které najdou všechny dostupné kontakty, kam se mohou v případě znásilnění, domácího násilí nebo třeba násilí na dětech, obrátit pro pomoc. V rámci projektu jsou poskytovány také poradenské služby školám, včetně praktických seminářů, které se týkají sociálně patologických jevů.

Nenechte si ubližovat (zdroj: ČT24)