Kauza MUS: Nárok na odškodnění nemá ČR ani Czech Coal Services

Bellinzona (Švýcarsko) - Podle švýcarského soudu nemá Česká republika ani Czech Coal Services (nástupnická společnost Mostecké uhelné) nárok na peníze zablokované ve Švýcarsku při vyšetřování kauzy Mostecké uhelné společnosti. Vyplývá to ze zdůvodnění verdiktu. Nárok mají uplatnit v občanskoprávním řízení. Při vyšetřování kauzy Mostecké uhelné společnosti bylo ve Švýcarsku zablokováno více než 600 milionů švýcarských franků (v přepočtu zhruba 13,3 mld. korun). V polovině října tentýž soud odsoudil k nepodmíněným trestům vězení bývalé manažery a majitele MUS Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého.

Soud přitom dnes rozhodl, že odsouzení Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus, Oldřich Klimecký a zesnulý Luboš Měkota mají švýcarskému státu zaplatit přes 700 milionů švýcarských franků odškodného.

Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher řekl, že v případě České republiky šlo škody jen odhadnout a jejich přesné vyčíslení by si vyžádalo nepřiměřené úsilí. Česká republika podle něj může tuto škodu prokázat občanskoprávní cestou. „Soud potvrdil, že České republice opravdu vznikla škoda při prodeji MUS, ovšem že tato škoda by neměla být kompenzována ze zabavených peněz,“ zjistil redaktor ČT Jakub Nettl.

Poslední výši škody odhadla švýcarská prokuratura na zhruba 3 miliardy korun. Odhady se ale jen za poslední dva roky měnily několikrát a radikálně. Téměř dvě miliardy navíc požaduje Česko taky v rámci tuzemského vyšetřování případu. Záleží také na tom, za co přesně jsou bývalí manažeři ve Švýcarsku odsouzeni. „Existuje princip, který zakazuje někoho odsoudit dvakrát pro stejný skutek, a v tomto směru může být to rozhodnutí švýcarského soudu důležité a může vést případně i k zastavení trestního stíhání u nás,“ vysvětlil olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová novinářům sdělila, že ji rozhodnutí o České republice překvapilo. Zdůraznila ale, že ČR se může domoci odškodného jinými cestami, například žádostí o mezistátní pomoc, kterou již podala.

Mostecká uhelná
Zdroj: ČT24

V případě CCS řekl, že jde o společnost neprovádějící ekonomickou činnost. Stejně tak zpochybnil spojitost CCS s původní MUS, která prošla mnoha změnami. „V rozsudku stojí, že manažeři vyváděli z MUS peníze až do roku 2007 a Pavel Tykač (majitel CCS) byl spolumajitelem MUS již od roku 2005. Mohl tak vyvádění peněz zabránit, jako spolumajitel totiž podle soudu musel mít přehled o hospodaření společnosti,“ komentoval rozhodnutí redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

Švýcarští vyšetřovatelé začátkem roku 2008 na asi stovce účtů zajistili aktiva všech pěti odsouzených, kteří jsou podle soudu vinni podvody, praním špinavých peněz či porušením povinností při správě cizího majetku. Ve Švýcarsku jsou blokovány i peníze dalšího exmajitele MUS Luboše Měkoty, který letos v březnu zemřel. Bellinzonský soud v říjnu uvedl, že odsouzení způsobili českému státu škodu ve výši 97 milionů švýcarských franků, tedy něco přes dvě miliardy korun. Kromě toho prý poškodili MUS a připravili ji asi o tři miliardy korun.

Jaké tresty padly?

  • Antonín Koláček: 4 roky a 4 měsíce vězení, pokuta 250 tisíc korun
  • Marek Čmejla: 4 roky, pokuta 838 tisíc korun
  • Jiří Diviš: 3 roky a 10 měsíců, pokuta 1,318 milionu korun
  • Oldřich Klimecký: 3 roky a 1 měsíc, pokuta 212 tisíc korun
  • Petr Kraus: 1 rok a 4 měsíce, pokuta 178 tisíc korun
  • obžalován byl i Luboš Měkota, letos ale zemřel

Oznámení verdiktu byli přítomni Koláček a Kraus. Oba byli pak několik hodin pod dohledem policie, dokud je soud po dlouhém rozvažování nerozhodl pustit do ukončení celého řízení na svobodu. Odsouzení vinu popírají. Verdikt z října i dnešní rozsudek musí ještě nabýt právní moci. Po pátku musí soud vyhotovit a advokátům odsouzených doručit písemné vyhotovení rozsudku. Teprve poté budou mít odsouzení 30 dní na to, aby podali dovolání k nejvyšší instanci, federálnímu soudu v Lausanne.

„Není to konec případu jako takového. Je to velmi důležitý krok, ale teď si počkáme na písemné vyhotovení rozsudku, pak ho budeme pečlivě analyzovat a uvidíme, co z něj vyplyne,“ řekl ČT švýcarský generální prokurátor Michael Lauber. Spolupráce švýcarské a české justice by se v budoucnu nemusela omezit jen na kauzu Mostecké uhelné. „To nelze vyloučit, o těchto věcech ale v současné době nebudu hovořit,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

MOSTECKÁ UHELNÁ SPOLEČNOST vznikla v listopadu 1993 spojením tří bývalých státních dolů. V květnu 1998 za úřednické vlády Josefa Tošovského český stát ztratil nad firmou kontrolu, když doly ovládla americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy.

V červenci 1999 vláda Miloše Zemana prodala firmě Investenergy zbylý státní podíl v dolech za 650 milionů korun. V červnu 2005 začala švýcarská policie prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, které byly údajně následně vyprány ve Švýcarsku. Švýcarské úřady proto zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (asi 13,3 miliardy korun).