Svítání nad L-159? Armáda se přiblížila prodeji zbytných bitevníků

Praha – Armáda České republiky se přiblížila prodeji osmadvaceti nepotřebných bitevníků L-159. Zájem o ně projevila americká společnost Draken International, která školí americké bezpečnostní síly ve vzdušném boji. Na tiskové konferenci to oznámil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. Český stát se o prodej nepotřebných letounů pokouší již deset let. Prodej ještě musí posvětit Rusnokův kabinet.

  • „Je to firma, která působí na území Spojených států, zabezpečuje různé letecké služby, hlavním jejím zákazníkem jsou ozbrojené síly Spojených států,“ upřesnil Picek.

„Je to v takové fázi, že jsem přesvědčen o tom, že se celý projekt podaří ministerstvu obrany dotáhnout v příštím roce do samotného konce,“ prohlásil ministr obrany v demisi Vlastimil Picek. „Od projektu si opravdu slibuji velice mnoho, protože tak daleko, jako jsme v současné době, žádný ministr obrany nebyl. Nikdy nebyl takový zájem o tyto letouny, vždycky to bylo spíš takové oťukávání s jednotlivými firmami či prostředníky v jednotlivých státech.“

Firma Draken International má zájem o čtyřiadvacet strojů a o čtyři letouny na náhradní díly. Cena kontraktu se bude pohybovat v rozmezí 434 a 516 milionů korun, v závislosti na vybavení jednotlivých letounů. Základní cena každého z nabízených letadel je 15,5 milionu korun, jeho cena se ale může navýšit o 1,4 milionu v případě, že bude mít funkční radar. Pokud kromě radaru bude v provozu i radiolokační výstražný přijímač, může se cena vyšplhat o 3,4 milionu.

  • „Cena nabídnutá firmou Draken je výrazně vyšší než cena, která byla nabídnuta v roce 2012 v rámci ministerstvem vypsané veřejné obchodní soutěže,“ upozornil 1. náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Prodej letadel pomůže i Aeru Vodochody

Zájemce o české bitevníky provozuje přes 50 různých stíhaček a zejména americkým vzdušným silám nabízí výcvik pilotů ve vzdušných bojích; jejích služeb využívá americké letectvo. „Pro Aero Vodochody jde o skvělou adresu i o referenci pro tyto letouny,“ uvedl redaktor serveru Aktuálně.cz Jan Gazdík. „L-159 jsou ve své kategorii špičkovými letouny, obdobnými stroji disponuje Rusko a vyrábí jim podobné cvičné stroje. Tato investice je pro český letecký průmysl skvělou zprávou tím spíš, že v Aeru Vodochody se vyvíjí pokračovatel L-160.“

L-159
Zdroj: Armáda ČR/Jan Kouba

Samo Aero Vodochody považuje přeprodej bitevníků za nový impulz pro program L-159. „Jde o to, že se podaří rozhýbat významnou část celé flotily L-159. Transakce se neomezí pouze na přeprodej stávajících letadel, ale do budoucna bude znamenat mnohem více. Jedná se o strategické partnerství, které bude mít hlubší charakter než jen údržbu flotily,“ řekl portálu ČT24 prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek.

Draken International si nicméně chce české stroje nejprve otestovat. Pro začátek chce odebrat 12 letuschopných bitevníků a dva na náhradní díly. Pokud bude s jejich technickým stavem spokojena, využije opci na další, stejně velký „balík“ podzvukových letadel. Opce je ve smlouvě proto, že jsou bitevníky zakonzervovány ve speciálních obalech, a americká společnost si tak nemůže před koupí první várky zkontrolovat jejich technický stav.

Jak šel čas s L-159?

Podzvukové bitevníky L-159 vyvinula v devadesátých letech společnost Aero Vodochody, letouny byly určené zejména k boji proti pozemským cílům. Česká armáda jich za více než 50 miliard korun pořídila dvaasedmdesát, po několika letech provozu a profesionalizaci české armády se ale ukázalo, že bezpečnostní síly potřebují pouze čtyřiadvacet.

Zbylé stroje český stát zakonzervoval (roční údržba stojí 30 milionů korun) a deset let je neúspěšně nabízel po celém světě. K nelibosti Spojených států je nabízel Bolívii, z obchodu sešlo proto, že avionika letounů je amerického původu a USA vývoz do znepřátelených zemí embargují. Zřejmě nejblíže prodeji se zbytné bitevníky přiblížily před rokem, kdy ministerstvo jednalo o obchodu s Irákem, nakonec bezvýsledně. Na jaře se pokusilo i o dražbu jednotlivcům včetně výstředních miliardářů, nabídky byly ale příliš nízké.

Ministerstvo obrany návrh na schválení kontraktu předloží vládě v demisi nejpozději ve druhém prosincovém týdnu, uvedl Picek. Pokud s ním kabinet bude souhlasit, bude smlouva podepsána v lednu a v březnu by se mohla uskutečnit první dodávka nepotřebných letadel do USA.