Piráti chtějí peníze za volby využít na veřejné projekty

Praha - Česká pirátská strana chce peníze za říjnové sněmovní volby použít na projekty, které mají pomáhat veřejnosti. Příští rok na tyto účely plánuje uvolnit 800 tisíc korun. Shodl se na tom dnes republikový výbor strany. Vedle toho diskutoval i o volbách v příštím roce: piráti se chtějí zúčastnit voleb do Evropského parlamentu i komunálních voleb.

V letošních volbách do sněmovny získali piráti podporu 2,66 procenta hlasů, díky tomu od státu získají asi 13,2 milionu korun. Do předvolební kampaně přitom investovali jen asi 300 tisíc. Piráti si proti volbám v roce 2010 výrazně polepšili, tehdy pro ně hlasovalo 0,8 procenta lidí.   

„Oproti politickým stranám, které peníze za volby a mandáty investují do politického marketingu, my peníze použijeme tak, abychom to lidem vrátili,“ uvedl předseda strany Ivan Bartoš. „Na billboardy a propagaci máme peníze, které jsou vybrané od našich přispěvovatelů a z členských příspěvků,“ doplnil. 

Peníze za volební zisk strana podle Bartoše použije na projekty, které mají lidem usnadnit život. Mezi takové patří například projekt Hrajeme svobodnou hudbu, který je zaměřen na provozovatele barů, restaurací, čajoven, obchodů, ale třeba i kadeřnictví a dalších zařízení, kteří využívají hudbu k dokreslení atmosféry svých podniků. Projekty jim nabízejí dvě zákonné varianty, jak platit méně za poplatky pro správce autorských práv nebo neplatit vůbec. Provozovatelé tak podle pirátů mohou ušetřit tisíce korun ročně.