Policejní dvojvládí na obzoru: Pecina rozhodne o návratu Lessyho příští týden

Praha – Odvolaný policejní prezident Petr Lessy by se už příští týden mohl vrátit do služebního poměru. V Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Lessy usiluje o návrat do čela sboru poté, co soud zastavil jeho trestní stíhání jako nedůvodné. Mezitím však už byl na Lessyho místo jmenován Martin Červíček, Česku tak hrozí, že bude mít dva policejní prezidenty. Pecina v takovém případě zahájí další správní řízení, ve kterém se rozhodne, kdo bude policii řídit.

„Počkám na ukončení jednoho správního řízení a pak v případě, že to bude nutné, zahájím správní řízení, ve kterém budu řešit to, kdo má být policejním prezidentem. Budu postupovat přesně podle zákona,“ uvedl Pecina v OVM.

V nově vznikající vládě si na post ministra vnitra brousí zuby jak hnutí ANO, tak ČSSD. Zatímco kandidát ANO David Ondráčka stojí za Pecinou a podporuje jeho rozhodnutí určit jedno jméno na základě správních řízení, tak kandidát sociální demokracie Milan Chovanec radí nespěchat: „Pokud tam není nějaká zásadní informace, kterou my neznáme a ministr ji má a může ji využít ke svému rozhodnutí, tak ji chceme slyšet, ale pokud tam taková indicie není, tak si myslím, že by se mělo počkat na novou vládu.“ 

Pecina dostane příští týden závěry ministerské komise, bude se prý ale řídit hlavně pravomocným verdiktem Městského soudu v Praze, který Lessyho stíhání zastavil. Předchozí instance, obvodní soud, bývalého šéfa policie osvobodila s tím, že se skutek nestal. Podle Peciny je proto nutné na Lessyho pohlížet jako na nevinného. Ministr vnitra v demisi si už dříve nechal vypracovat posudek od Ústavu státu a práva Akademie věd, podle kterého by se měl do čela policie vrátit Lessy. Policie by mu pak musela doplatit víc než roční plat - tedy asi milion korun.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Lessy už o svém případném návratu do čela policie tento týden soukromě mluvil s ministrem Pecinou a policejním prezidentem Červíčkem. „Já trvám na tom, aby bylo zrušeno rozhodnutí,“ uvedl Lessy.    

Do případu však může ještě zasáhnout nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. S rozhodnutím městského soudu o zastavení Lessyho stíhání se totiž nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání. Zeman má lhůtu zhruba do konce prosince, Pecina ale nebude čekat na to, zda Zeman skutečně dovolání podá. Jako správný úředník prý musí konat rychle a v ruce má pravomocný rozsudek soudu.

Lessyho z funkce loni v srpnu odvolal někdejší ministr vnitra Kubice po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Obžaloba tvrdila, že Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně prý v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy se však hájil tím, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor se ho prý na Vaňka sám telefonicky dotazoval.