Ministr školství má vyjednat podporu pro prezidentskou novelu

Praha - Prezident Miloš Zeman požádal ministra školství v demisi Dalibora Štyse, ať začne vyjednávat s parlamentními kluby podporu pro novelu o jmenování profesorů. Po dnešní schůzce s hlavou státu, kterou inicioval Štys, to ministerstvo uvedlo na svém webu. Do doby, než novela, která má jmenovací pravomoc přenést z prezidenta na ministra školství, projde, nebude ministerstvo Hradu navrhovat kandidáty na profesuru. Spor o jmenování profesorů se táhne od května, kdy Zeman odmítl jmenovat Martina C. Putnu.

„Seznámil jsem pana prezidenta s průběhem legislativního procesu takzvané prezidentské novely, kterou jsem do legislativního procesu poslal v polovině listopadu,“ uvedl Štys. Novelu by tak mohla schválit ještě současná vláda. V případě, že by novela nebyla schválena, budou prý následovat další jednání.

Spor kolem jmenování profesorů se táhne od května. Zeman tehdy původně odmítl jmenovat profesorem literáta Martina C. Putnu kvůli jeho vystupování na veřejnosti. Titul Putnovi nakonec předal tehdejší ministr školství Petr Fiala, s nímž se Zeman dohodl, že jmenování přejde na ministra natrvalo.

To má ustanovit takzvaná prezidentská novela, která ale byla předložena až v polovině listopadu. Ministerstvo kvůli tomu odložilo i tradiční podzimní jmenování profesorů. Úřad to ale zdůvodnil i tím, že se nesešel dostatek návrhů na profesuru tak, aby byla při jmenovacím ceremoniálu naplněna kapacita Karolina, kde se jmenování pořádá. Jmenován byl tak v listopadu jen jediný profesor-epidemiolog Petr Pazdiora, kterého navrhla Univerzita obrany spadající pod ministerstvo obrany.

Proti novele se navíc ohradila Rada vysokých škol i Česká konference rektorů. Nelíbí se jim, že by měla být novela o jmenování schvalována samostatně, a ne jako součást chystané vysokoškolské novely. Rada také namítala, že jmenování prezidentem mělo větší vážnost a symboliku. Podle rektorů navíc hrozí politické zásahy do nezávislosti škol. O návrhu by proto chtěli jednat až s novou vládou.