Lessy: Proti Červíčkovi nic nemám

Praha – Petr Lessy, kterého včera vrátil zpět do služebního poměru ministr vnitra v demisi Martin Pecina, se dnes krátce sešel i se současným policejním prezidentem Martinem Červíčkem. „Obsah rozhovoru zůstane mezi námi,“ komentoval Lessy své setkání s Červíčkem. „Ale několikrát jsem zdůraznil, že nejsem nepřítel nikoho. S panem Červíčkem jsem dlouhodobě spolupracoval, takže jsem ho rád opět viděl a pozdravil,“ dodal v rozhovoru pro ČT24. Pecinův krok vyvolává bouřlivé reakce, podle premiéra Jiřího Rusnoka ale jeho ministr postupuje zcela zákonně.

Policejní sbor i po Pecinově kroku fakticky vede Martin Červíček, který se stal policejním prezidentem po Lessyho odvolání loni v srpnu. Do vyřešení dvojvládí v čele policie bude Lessy na dovolené. 

Petr Lessy:

„Až nastoupím, chci pokračovat v započaté práci, kterou jsem opustil 29. srpna 2012. Chci jít těmi kroky, které nastínil ministr Pecina, tedy vrátit se k početnímu stavu policistů, který je potřebný pro základní bezpečnost v České republice.“

Krok ministra Peciny vyvolává bouřlivé politické reakce

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura vyzval bezpečnostní výbor, aby se situací v policii zabýval. Předseda KSČM Vojtěch Filip připravuje interpelaci na ministra vnitra a ministryni spravedlnosti. „Měli by jasně říci, že se Kubice nedopustil trestného činu, tak jak jsme na to upozorňovali,“ uvedl Filip. „Nebezpečné na postupu, který zvolil bývalý ministr Kubice, bylo a do budoucna je, že obdobným způsobem může být trestně stíhán kterýkoliv policista, který poukáže na nepravosti uvnitř Policie ČR,“ dodal Filip. 

Rusnok: Ministr řeší jen následky dřívějšího chování

Peciny se naopak zastal předseda vlády Rusnok. Na tiskové konferenci zmínil, že šéf vnitra podle něho postupuje v souladu se zákonem. „Podle mého názoru a podle mých informací, tak jak jsem schopen to posoudit, pan ministr postupuje zcela v souladu s tím, co mu zákony a další předpisy nařizují, takže tam neshledávám žádný politický problém,“ řekl ministerský předseda.

Generální inspekce údajně odstraňuje nepohodlné policisty

Liga lidských práv označila případ navráceného policejního prezidenta Petra Lessyho za příklad špatné práce Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta podle právníků slouží hlavně politikům a odstraňuje nepohodlné policisty. „Samotná inspekce vznikla proto, aby někdo nezávisle vyšetřoval trestné činy policistů. Ale u té samé inspekce se setkáváme s tím, že když si někdo stěžuje na inspektory, tak oni vyšetřují sami sebe, což je ten princip, který by neměl fungovat,“ uvedla právnička Zuzana Candigliota z Ligy lidských práv.

Podle Filipa by měla generální inspekce bezpečnostních sborů s okamžitou platností vyvodit důsledky ze svého šetření. „Vnímáme, že dalším poškozeným nesprávným postupem pana Kubiceho je Martin Červíček, u kterého jsme mohli ocenit snahu zkvalitnění práce policie,“ dodal. 

Červíček odstoupit nehodlá

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který přijal zpátky do služebního poměru Petra Lessyho, mu nařídil dovolenou, protože Martin Červíček ve funkci zůstává. „V současné době nevidím důvod, abych odstupoval z funkce policejního prezidenta,“ uvedl Červíček, přestože Pecina očekával jeho dobrovolný odchod. Ministr tak bude muset ve správním řízení zkoumat, zda měl být Červíček do funkce ustaven, či nikoliv.  

„Má-li policie dodržovat a ctít zákony ČR, má být pro Martina Červíčka samozřejmostí, aby Petru Lessymu místo uvolnil,“ komentoval policejní dvojvládí Vojtěch Filip. 

Červíček uznává, že současný stav je pro policii naprosto nepřijatelný a nepochybuje o tom, že není možné, aby policii řídili dva lidé. Ze své funkce nechce odstoupit mimo jiné proto, aby k takové situaci v policii v budoucnosti nemohlo dojít. Červíček poukázal i na to, že v poslední době ministr vnitra zasahoval i do personálního rozhodování uvnitř policie, a trvá na tom, aby personální otázky byly pod jeho odpovědností. (více čtěte zde)

Petr Lessy opustil policejní prezidium loni v srpnu, kdy mu tehdejší ministr vnitra Kubice zrušil služební poměr, a tím ho zbavil funkce. Lessy byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Pražský městský soud ale jeho stíhání v polovině října zastavil s tím, že bylo nedůvodné. Lessy hned po rozhodnutí soudu avizoval, že se chce na svoje původní místo vrátit.