Lidovcům dvě ministerská křesla nestačí

Praha – Jak si vznikající koalice ČSSD, ANO a lidovců rozdělí ministerská křesla, není dosud jasné. Jisté ale je, že nejmenšímu potencionálnímu koaličnímu partnerovi se nelíbí návrh dvou ministerských postů. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka dnes připomněl, že tak malé zastoupení neměla v minulosti žádná koaliční strana. Lidovci se už dříve vymezili vůči způsobu vyjednávání, kdy se sociální demokraté scházeli jen se zástupci ANO.

„Pokud bychom měli být účastni v této vládě, je důležité, abychom tam měli důstojnou pozici,“ uvedl Jurečka. „Nevybavuji si žádnou koaliční stranu, která by měla pouze dvě ministerstva ve vládě. Od toho se nějakým způsobem budou odvíjet další jednání,“ dodal. Lidovci už několikrát uvedli, že mají ambici být ve vládě, ne ale za každou cenu.

První schůzka na téma ministerské posty proběhla mezi šéfy stran v úterý, na ničem konkrétním se ale nedohodli. Sociální demokracie navrhuje celkem 17 křesel; pro lidovce počítá údajně s dvěma. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nebyl konkrétní, právě kvůli tomu, že vše je předmětem vyjednávání a může dojít ke změnám. Lidovci by mohli další posty získat v podobě například ministra bez portfeje nebo vicepremiéra. Další jednání proběhnou poté, až se předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vrátí z plánované cesty do USA, kam odjel včera.

Mezitím o programu budoucí koalice vyjednávají expertní týmy stran – i tady ale panují rozpory. Ty by se měly vyřešit v sobotu, kdy se sejdou hlavní straničtí vyjednavači. „Každý expertní tým zatím má některé body, které jsou, řekněme, pod čarou, které budou muset být dořešeny na hlavním vyjednávacím týmu v sobotu,“ řekl Jurečka. Na druhou stranu se podle něj ukazuje, že lidovci budou moci prosadit některé své priority - například snížení daňové zátěže rodin nebo boj s lichvou. 

Brífink KDU-ČSL k průběhu jednání expertních týmů ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL (zdroj: ČT24)