Lidé se rozloučili s 18letým Filipem, většinu života strávil v bezvědomí

České Budějovice - Dvě stovky lidí se dnes přišly naposledy rozloučit s osmnáctiletým Filipem Němcem, který strávil deset let ve stavu bdělého bezvědomí po neštěstí na školním výletě. Jeho životní příběh ovlivnil celou společnost - jako prvnímu mu totiž za trvalé postižení soud přiznal vysoké odškodné. Do té doby soudy podobně rozhodovaly jen při prokázané vině lékařů. V jeho případě šlo o chybu učitelů.

Nehoda na školním výletě před deseti lety změnila život Filipovi, jeho rodině i obci Cizkrajov, kde vyrůstal. Děti tehdy jely na školní výlet spojený s koupáním v nádrži v Jemnici. Filip se topil a pod vodou zůstal kolem dvaceti minut. Učitelé si nevšimli, že jim jedno dítě chybí.

Po pěti dnech v umělém spánku ho lékaři probudili, ale verdikt byl neúprosný: těžce poškozený mozek, zůstane ležící a nikdy nebude vnímat. Jeho stav se později mírně zlepšil, i díky velkému úsilí jeho rodiny. Na konci listopadu ale zemřel na celkové selhání organismu.

Rodině Němcových přiřkly soudy v průlomovém rozsudku 15 milionů korun odškodné. Žalovaná škola ale neměla dost peněz; později se na společné úhradě domluvila obec, kraj a stát. 

„Bylo to těžké, ale nelituju ničeho, co jsem udělala. Udělala bych to znova. Všechny nás měl něco naučit,“ říká Filipova matka Martina, která začala ke každodenní péči o syna studovat vysokou školu. „Studuju sociální charitativní péči a pomáhám rodinám s podobnými problémy,“ popsala Němcová. Před dvěma lety založila občanské sdružení pojmenované po Filipovi, kde rodinám s podobným osudem nabízí sociální a právní pomoc.

Rozloučení s Filipem Němcem (zdroj: ČT24)