Ministra pro lidská práva potřebujeme, tvrdí helsinský výbor

Praha - Český helsinský výbor ve spolupráci s občanským sdružením Romea se snaží upozornit na to, že i v nové vládě by neměl chybět ministr pro lidská práva. Neziskové organizace v otevřeném dopise mimo jiné žádají, aby vláda obsadila uvolnéné místo zmocněnce vlády pro lidská práva, které v říjnu opustila Monika Šimůnková. Na výzvu zatím reagovaly čtyři politické strany ze sedmi oslovených.

Podle členky předsednictva Českého helsinského výboru Lucie Rybové jsou dosavadní reakce politiků „vesměs pozitivní“. Dosud prý své stanovisko nezaslala Občanská demokratická strana, hnutí Úsvit přímé demokracie a hnutí ANO. „Velmi nám záleží na tom, aby byl ustaven ministr pro lidská práva. Pozice zmocněnce se ukázala dlouhodobě jako velmi slabá a neuspokojivá,“ dodala ve Studiu 6.

Podle Rybové spočívá největší rozdíl mezi postem ministra pro lidská práva a postem zmocněnce spravujícím lidskoprávní oblast v tom, že ministr, jakožto člen exekutivy, se účastní veškerých jednání celé vlády, přičemž jeho pozice je mezi ostatními ministry rovnocenná. „Ostatní ministři ho berou jako partnera, jeho požadavky vnímají jinak, než když je to pouze zmocněnec,“ míní Rybová.

Oblast lidských práv je podfinancovaná

Kromě obsazení postu ministra pro lidská práva, jenž nebude pouze osobou politickou, nýbrž i odborně zdatnou v otázce lidských práv, žádají neziskovky dlouhodobější strategickou vizi lidskoprávní oblasti. Nutný je podle Rybové také dialog s občanskou veřejností nebo podpora neziskových organizací. „Tato oblast je málo financovaná. Mezi hlavní oblasti dotační politiky státu nepatří lidská práva,“ tvrdí Rybová.

Otevřený dopis od čtyř desítek neziskových organizací včetně několika osobností podepsali koncem listopadu například i bývalí ministři pro lidská práva Michael Kocáb a Džamila Stehlíková. Neziskové organizace varují, že pokud se problematika sociálně vyloučených lokalit nebude koncepčně řešit, může nastat situace jako na Slovensku, kde byl hejtmanem zvolen extremista Marian Kotleba. (Více o výzvě čtěte zde.)

Lucie Rybová z Českého helsinského výboru hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)