Obrana požaduje od Kovandy úhradu škody v kauze Nagyová

Praha – Ministerstvo obrany požaduje v kauze obviněné exšéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) po bývalém řediteli Vojenského zpravodajství Milanu Kovandovi zaplacení škody 125 tisíc korun. Jedná se o částku, kterou zpravodajství uvolnilo soukromé agentuře za sledování dvou zaměstnanců Úřadu vlády. Kovanda chtěl škodu zaplatit již dříve, obrana ho ale odkázala na případný soud. Nakonec se s nárokem připojila již do spisu.

Kovandův policejní spis má asi 3 000 stran a obsahuje kromě policejních dokumentů, jako jsou různá usnesení, také znalecké posudky a desítky stran odposlechů. Kovandův advokát Jiří Matzner dnes nahlédl do spisu poprvé, aby získal kopie řady materiálů. Zatím je ale nemá, protože se budou se spisem seznamovat i právníci ostatních obviněných v případu a policie pak bude dokumenty množit zřejmě hromadně. Kovanda pak podle něj bude chtít část spisu vidět. „Reálně to vidím po Novém roce,“ naznačil Matzner termín schůzky s klientem.

Podle policie Kovanda, který je dočasně postaven mimo službu, se svým podřízeným plukovníkem Janem Pohůnkem najali soukromé detektivy na žádost Nagyové. „Škoda je ve výši neoprávněně placených prostředků, čili 125 300 korun. Za tento trestný čin je sazba do tří let. Obou pánům je kladen za vinu i trestný čin zneužití pravomoci, kde je sazba pěti let,“ uvedl již dříve státní zástupce Pavel Komár.

Kovanda čelí už jednomu obvinění z nezákonného sledování Radky Nečasové

Na počátku června přitom Kovandu policie obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele už jednou, a to z nelegálního sledování manželky tehdejšího premiéra Nečase Radky. To údajně zosnovala a usměrňovala tehdejší šéfka premiérovy kanceláře Jana Nagyová, jež se za bývalého předsedu vlády nedávno vdala. Představitelům vojenské tajné služby měla loni dát fotografii i adresu Nečasovy (tehdejší) ženy a na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila právě s generály Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou. Na trestné činnosti se prý na její přání podílel i plukovník Pohůnek.