Objev českých vědců: Nanočástice rozpoznají nádorové buňky

Praha – Čeští vědci jsou o krok vpřed v léčbě rakovinových nádorů. Podařilo se jim vyvinout speciální nanočástice, které umějí najít a „rozsvítit“ zhoubné buňky. Metodu vědci zatím úspěšně testují na zvířatech. Doufají, že díky ní lékaři budou moci přesněji diagnostikovat nádory.

Nová a daleko přesnější diagnostika nádoru může například znamenat, že řada pacientů nebude muset na nepříjemnou operaci. Díky vpíchnutým nanočásticím se nádor doslova rozsvítí, a je proto snadnější ho lépe lokalizovat. „Nanočástice tu nádorovou buňku vizualizují, takže ona svítí fluorescentně,“ upřesnil chemik Jan Konvalinka.

Metoda nádor odhalí a zničí zároveň

Podle něj by se metoda velmi využila například při rakovině prostaty. „Největší problém je odlišit hyperplazii – tedy zvětšenou prostatu od nádoru prostaty. Nejsou zatím metody, které by to uměly odlišit,“ upozornil. Na nové metodě už ale pracují vědci z Ústavu organické chemie a biochemie spolu s kolegy z Makromolekulárního ústavu Akademie věd.

Ambiciózní projekt navíc počítá s tím, že metoda, která nádor odhalí, jej rovnou i zničí. „Dobrá zpráva je, že na rozdíl do léků, na které čekáte, to je velmi dlouhý proces, trvá 10 až 15 let od té doby, než my v laboratoři něco vidíme. V problematice diagnostiky je to daleko rychlejší, to jsou jednotky let,“ uvedl ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Hostomský. Zatím u pokusných zvířat funguje.

Nová diagnostika nádorů (zdroj: ČT24)