VZP zmírní regulace lékařům. Zaplatí jim také za celoživotní vzdělávání

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zmírní po dohodě s Českou lékařskou komorou (ČLK) regulace za letošní péči ambulantním specialistům, gynekologům a praktikům. Doktoři tak nebudou muset doplácet ze svého, pokud předepíší léky anebo nařídí vyšetření za víc peněz, než stanovuje limit. Po společném jednání to oznámili ředitel VZP Zdeněk Kabátek a prezident ČLK Milan Kubek, podle něhož jde o reakci na rozhodnutí Ústavního soudu, který označil regulace za rozporné s ústavou.

„Pokud lékař nepřekročí limit o více než 200 korun, nebudou mu nijak regulovány předepsané léky a zdravotnické prostředky, vyžádaná péče ani zvlášť účtovaný materiál,“ upřesnil Kabátek. Při překročení limitu o více než 200 tisíc korun projedná důvody překročení rozhodčí orgán složený ze zástupce VZP, ČLK a odborníka v daném oboru.

Kubek ocenil, že i při překročení limitů dostane lékař možnost si ho obhájit. „Až na základě tohoto posouzení bude rozhodnuto, zda VZP přistoupí k regulacím, anebo je naopak promine,“ dodal pro upřesnění Kubek. Kabátek vidí ve zmírnění regulací možnost navýšení příjmů soukromých lékařů zhruba o 330 milionů korun proti očekávání úhradové vyhlášky.

Regulace kritizoval Ústavní soud

Ústavní soud označil koncem října úhradovou vyhlášku ministerstva zdravotnictví za protiústavní, ale ponechal ji v platnosti, aby nezpůsobil chaos ve zdravotnictví. Rozpor vyhlášky s ústavou viděli ústavní soudci v enormním snížení úhrad, čímž je poskytovatel nucen vážit, zda za sníženou úhradu poskytne péči, nebo ne. ÚS dal za pravdu senátorské iniciativě, která poukázala na nerovnost při překročení nasmlouvaného množství péče, kdy pak pojišťovny platí lékařům jen část peněz. Podle ústavních soudců to skutečně není vhodné řešení, protože vyhláška v tomto případě nerozlišuje, zda je překročení objemu péče důsledkem plýtvání, nebo má reálné příčiny. Za hranici snižování úhrad, pod kterou nelze jít, označil Ústavní soud to, že sazba bodu by se neměla dostat pod hranici nákladů.

Vyšetření
Zdroj: ČTK/PA/Andrew Parsons

Případy zneužívání systému lékařem existují

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček pro ČT řekl, že ani ostatní zaměstnanecké pojišťovny v tomto roce nemají v úmyslu přistupovat k plošným regulacím, což přislíbily už na jaře. Revizní činnost proti případnému zneužívání systému ze strany doktorů by se podle něj měla však zpřísnit. Běžnou revizní činnost považuje za nedostatečnou především proto, že s ohledem na množství běžných případů překročení limitu neexistují kapacity řešit všechno individuálně. „Je třeba se zaměřit pouze na lékaře, kteří skutečně eventuálně podvádějí… Dokonce máme v několika těchto případech už i trestní oznámení,“ upozorňuje Gajdáček.

VZP přidá lékařům bonus za celoživotní vzdělávání pořádané lékařskou komorou

Pojišťovna také při vyúčtování letošního roku hodlá bonifikovat lékaře za celoživotní vzdělávání. „Jsme připraveni v roce 2014 udělit jakýsi benefit lékařům, kteří se prokáží diplomem získaným v rámci celoživotního vzdělávání organizovaného ČLK. Základní předpoklad je, že pro klienty zajistíme ještě kvalitnější péči. Svým smluvním partnerům pak poskytujeme jistotu, že pokud se budou vzdělávat a kultivovat své schopnosti a dovednosti, jsme připraveni to ocenit,“ předeslal šéf VZP Kabátek.

Kubek bonifikaci celoživotního vzdělávání ze strany pojišťovny s radostí vítá, náklady na své vzdělávání lékaři dosud nesli sami. „Pro soukromého lékaře představuje částka 10 až 20 tisíc ročně… Nejsou to žádné extra peníze, ale minimálně to pokryje náklady lékaře, které se svým vzděláváním má,“ uvedl předseda ČLK. Zároveň by prý ocenil obdobnou akci i od ostatních pojišťoven.

  • Diplomem komory se v současné době může chlubit asi každý sedmý z 35 tisíc pracujících lékařů. Dalších několik set jich splnilo podmínky, ještě si ale doktoři o diplom nepožádali.