Mynář ani dnes o prověrku nepožádal - podle Bublana už má roční zpoždění

Praha - Hradní kancléř Vratislav Mynář měl do dnešního dne požádat o prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. V pondělí na to upozornil prezident Miloš Zeman s opětovným konstatováním, že pokud tak neučiní, ve funkci skončí. Kancléř však ani dnes žádost nepodal, na zítra svolal tiskovou konferenci. Mynář prověrku potřebuje, aby se mohl účastnit všech jednání. V médiích se ale už dříve objevily informace, že by ji nemusel získat kvůli některým podnikatelským kontaktům. To ale Mynář odmítá. V žádosti o prověrku má ale podle bývalého šéfa civilní rozvědky a senátora ČSSD Františka Bublana roční skluz.

„O prověrku měl žádat už před rokem, protože proces udělení prověrky na stupeň tajné, případně přísně tajné, netrvá několik týdnů, ale mnoho měsíců. Jeho rozhodnutí podat žádost o prověření je dosti opožděné,“ řekl Bublan České televizi. Bez prověrky může prý v případě utajovaných informací dělat pouze „pošťáka“ prezidentovi, případně příslušnému hradnímu odboru.

Že kancléř požádá o prověrku ve středu, avizoval v pondělí Zeman, vzápětí jeho slova potvrdil sám Mynář. Původně tvrdil, že prověrku vůbec nepotřebuje, poté avizoval, že o ni požádá nejpozději do 15. prosince, tento termín nicméně nesplnil a nestihl to ani do dnešního dne. Nicméně by prý měl mít pohromadě všechny podklady. „Pan kancléř bude mít dnes, na základě dohody s panem prezidentem, připraveny podklady nutné pro podání žádosti o bezpečnostní prověrku. O dalším postupu budeme informovat ve čtvrtek na tiskové konferenci,“ řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Bezpečnostní prověrka na stupeň tajné či přísně tajné je jeden z nezbytných předpokladů pro výkon funkce kancléře prezidenta republiky. Jen díky ní se smí kancléř účastnit jednání vlády, Bezpečnostní rady státu, zasedání NATO, Evropské unie nebo projednávání informací od zpravodajských služeb. Mynář ovšem dosud disponuje pouze nejnižším stupněm prověření, který přístup k citlivým informacím neumožňuje. Jeden z nejvlivnějších úředníků ve státě se tak nesmí řady jednání účastnit.

Bublan upřesnil, že do zhruba padesáti stran tiskopisu musí žadatel vypsat o sobě vlastně všechno a Národní bezpečnostní úřad následně uvedená fakta ověřuje. Nepříjemnost může nastat, když člověk něco zapomene uvést, třeba podíl na nějaké nemovitosti, z čehož se musí následně NBÚ zodpovídat. „Nepříjemné je i to, že NBÚ má možnost se podívat i na vaše účty, majetkovou strukturu, dokonce i na příbuzenstvo. Ale je to nezbytné, aby osoba byla alespoň na 99 procent prověřena ve své bezúhonnosti.“

Komentář Františka Bublana k žádosti o prověrku (zdroj: ČT24)

Vratislav Mynář už asi tři čtvrtě roku zastává svou hradní funkci bez bezpečnostní prověrky. Bez ní nemá přístup k některým utajovaným dokumentům a určitých jednání se místo něj účastní jeho podřízení s prověrkou. Zeman dříve řekl, že jeho kancléř předpokládal úspěch ve sněmovních volbách za Stranu práv občanů ZEMANOVCI, a proto se domníval, že nebude prověrku potřebovat. SPOZ ale ve sněmovních volbách propadla.