Duka: Pravda a láska zvítězila, jinak bychom tu nebyli

Praha - Kardinál Dominik Duka dnes sloužil zádušní mši za Václava Havla, který zemřel před dvěma lety. „Je přítomen v našich srdcích i v životě této země,“ připomněl kardinál v kostele sv. Anny. „Pravda a láska zvítězila, jinak bychom tu nebyli,“ dodal Duka s poukazem na slavné Havlovo heslo. Kardinál byl při kázání nebývale kritický k současným poměrům ve státě. Přiznal, že navštívil Havlův hrob a vyjádřil u něj úzkost o osudy země, kterou Havel miloval. „Za uplynulá dvě léta jsme byli svědky mnoha zmatků, nečekaných změn i zklamání,“ podotkl. V závěru připomněl Havlovo heslo „nejsme jako oni“. „Václave, nebudeme nikdy jako oni. Amen,“ uzavřel.

Duka při mši pozdravil prostřednictvím televizních kamer dnešní svobodnou mladou generaci a připomněl jí, že před lety to byla právě tehdejší mladá generace, která Havlovi umožnila stanout v čele suverénního státu a budovat jeho základy. „Každý z nás má hluboký pocit, že Václav Havel je můj, že je náš,“ popsal, jakou Havlova osobnost zanechala ve společnosti stopu.

„I po dvou letech je jeho život a dílo výzvou. Je stále aktuální i dnes,“ řekl při mši Duka. O sloužení mše ho požádala Havlova druhá manželka Dagmar, která se jí zúčastnila s dcerou Ninou.

Mezi dalšími čestnými hosty byl Havlův bratr Ivan, sestry boromejky, které o nemocného prezidenta pečovaly, či Havlův „dvorní architekt“ Bořek Šípek. Dorazil také někdejší Havlův kancléř Karel Schwarzenberg (TOP 09), socioložka Jiřina Šiklová nebo herci Květa Fialová, Eliška Balzerová, Oldřich Kaiser a Jan Potměšil.

Rekviem se uskutečnilo ve svatoanenském kostele, kde byla v roce 2011 po dva dny vystavena Havlova rakev, než se v pohřebním průvodu za účasti desetitisíců lidí přesunula na Pražský hrad.

Zádušní mše za Václava Havla (zdroj: ČT24)

Zeman: Nejvíc jsem si na Havlovi vážil schopnosti diskutovat

Odpoledne zavzpomínal při pietní akci na Vinohradském hřbitově na Václava Havla současný prezident Miloš Zeman. „Nejvíce si připomínám vystoupení na Letenské pláni v listopadu 1989,“ řekl Zeman, který si na spolupráci s Havlem nejvíce cenil toho, že byla založena na diskusi a věcných argumentech.

Na další výrazný rys Havlovy osobnosti zase upozornil filosof Jan Sokol. „Havel měl zvláštní autoritu tím, že se nikdy, ani před převratem, nestrkal dopředu, nikdy na sebe neupozorňoval. Ve své zdrženlivosti a soudnosti přitom byl velmi přátelský, což je vlastnost do politiky se nehodící,“ uvedl Sokol, který Havla přirovnal k Tomáši Garriguu Masarykovi.

Madelaine Albrightová o Havlovi v roce 2002:

„Opravdový muž. Vůdčí osobnost, myslitel, řečník, spisovatel - a tak odvážný. A zábavný a báječný. Je to strašná ztráta pro tento svět a rozhodně pro mě osobně. Pokusím si vybavit každé slovo a myšlenku tohoto ohromného muže, kterého svět, jenž zešílel, potřeboval víc než kdykoli dřív. Obdivovala jsem ho víc než kohokoli jiného.“

Kriseová si na Havlovi vážila také toho, že ho nástup do vrcholné politické funkce lidsky nezměnil. „Za celou dobu se přitom nezměnil, zatímco plno lidí z disentu, když se dostali to politiky, se změnilo hodně,“ řekla. Připomněla také, že když Havel odešel z prezidentské funkce, přál si napsat několik her. „Dost dlouho mu trvalo, než se zase chytili sám sebe jako spisovatele. Je to, jako když musíte oloupat cibuli, abyste dostal citlivost, kterou máte jako spisovatel,“ vzpomíná Kriseová.

Jak by Václav Havel hodnotil situaci v ČR v prosinci 2013?

„Havel byl nezdolný optimista. On by se snažil i v této složité situaci vytěžit něco pozitivního. Zjistil by patrně, že do politiky vstoupila nová generace, a dal by jim šanci, aby zvítězila politika obsahu. Nezlomil by nad nimi hůl,“ myslí si Jan Ruml.

„Václav Havel nás učil tomu, že jakékoli moci lze vzdorovat pravdou a pevným postojem,“ říká bývalý disident Jan Ruml. Havel podle něj také odhalil roli umění, které vede člověka k větší citlivosti a tak i k hledání pravdy. „Důležité je, abychom se denně snažili oživovat odkaz, který nám tu Václav Havel zachoval. Abychom se snažili být lepšími lidmi, protože ať byl Havel jakýkoli, tak byl slušný člověk,“ dodal Ruml.