Bendla ve středočeské ODS nahradí ekonom Skopeček

Mladá Boleslav - Poslanec Petr Bendl už nevede středočeskou ODS. Delegáti regionálního sněmu zvolili novým předsedou Jana Skopečka. Bývalý poradce Václava Klause doteď působil jako předseda krajského kontrolního výboru, radní a zastupitel v Hořovicích na Berounsku.

Na post předsedy strany, o kterém budou občanští demokraté rozhodovat na lednovém kongresu, středočeská ODS nominovala exministra školství a bývalého rektora Masarykovy univerzity Petra Fialu.

Skopečka si delegáti zvolili hned v prvním kole 

Skopeček tak ve funkci šéfa vlivné středočeské ODS nahradil poslance a bývalého ministra Petra Bendla, který vedl krajskou organizaci od roku 2007. Delegáti sněmu jej zvolili hned v prvním kole hlasování, kde porazil mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho a starostu Bystřice na Benešovsku Daniela Štěpánka. Bendl už na post předsedy počtvrté v řadě nekandidoval.

Nový šéf středočeské ODS chce podle svých slov pomoci straně stát se opět nejsilnějším pravicovým uskupením na české politické scéně. Zaměřit se chce hlavně na komunální volby, které se skuteční v příštím roce na podzim. „To budou volby, které budou rozhodovat o dalším bytí a nebytí občanských demokratů,“ uvedl Skopeček.

Petr Bendl
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Místopředsedy se stali krajský zastupitel Tomáš Havlíček, náměstek ministra životního prostředí a kladenský zastupitel Vojtěch Munzar, starosta Českého Brodu Jakub Nekolný, starosta Dobřichovic u Prahy Michael Pánek a sedlčanský zastupitel Václav Calta.

Současně středočeská ODS navrhovala kandidáty do celostátního vedení strany, o němž se rozhodne na kongresu. Na post prvního místopředsedy nebude nominovat nikoho, o další pozici místopředsedy bude usilovat starosta Líbeznic u Prahy a někdejší mluvčí vlády nebo kraje Martin Kupka. Do výkonné rady ODS regionální sněm nominoval Jana Skopečka, kladenského primátora Dana Jiránka a náměstka mladoboleslavského primátora a poslance Adolfa Beznosku.