Táňa Fischerová: Politika je pragmatická, chybí jí lidskost Václava Havla

Praha – Jsou to na den dva roky od pohřbu prvního českého prezidenta Václava Havla. Herečka a dlouholetá přítelkyně rodiny Havlových Táňa Fischerová vnímá problém současné politiky v pragmatičnosti, která propojuje správu věcí veřejných s podnikáním a obchodem a rezignuje na lidskost.

„V tomhle se Václav Havel lišil zásadně, a proto byl také ve světě přijímaný, protože takový hlas spíše schází,“ podotkla pro ČT herečka. Připomněla, že Václav Havel vždy na prvním místě zastával lidská práva, což mu přináší veliké uznání třeba čínských disidentů.

Podle Táňy Fischerové vstoupilo s druhým výročím Havlova úmrtí do veřejného prostoru opět téma lidskosti a s ní spojených ctností. „Možná jsme si znovu uvědomili, jak zvláštní a významný člověk to byl už tím, jak byl laskavý, bystrý, nekonfliktní, slušný, což je všecko, co v této společnosti schází,“ zavzpomínala rodinná přítelkyně.

Táňa Fischerová: Pragmatické politice chybí lidskost Václava Havla (zdroj: ČT24)

Poslední rozloučení s Václavem Havlem se odehrálo v předvánoční den 2011 v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Okolí symbolu české státnosti zaplnily tehdy tisíce lidí, aby mohli vzdát poslední hold disidentovi, dramatikovi a první hlavě samostatného českého státu. Zádušní mše začala v přítomnosti českých a světových politiků v pravé poledne minutou ticha. Na minutu v ten den utichli lidé i v řadě měst po celé republice, někde se zastavila doprava. Do ticha zněly jen zvony a houkaly sirény. Dvouhodinový obřad pak zakončila státní hymna. Rakev zahalená českou státní vlajkou poté zamířila do strašnického krematoria, kde proběhlo poslední rozloučení v kruhu rodiny a přátel.