Bezdomovci se mohou těšit na vánoční cukroví a kávu

Praha – Vánoční cukroví a kávu si letos mohou dopřát nejen lidé u domácí štědrovečerní večeře, ale také bezdomovci. Sociální pracovníci na lodi Hermes a od letošní zimy nově i v noclehárně Vysočany ho budou lidem bez domova rozdávat po celý Štědrý den. Někde dostanou bezdomovci také kompletní štědrovečerní večeři.

V některých zařízeních připravují sociální pracovníci pro lidi bez přístřeší na Štědrý den celé speciální pohoštění. Na některých ubytovnách nebo noclehárnách dostanou štědrovečerní večeři - většinou řízek s bramborovým salátem. V azylovém domu Jasmínova, kde žijí osamělé matky s dětmi, a v azylovém domě s ošetřovatelskou službou dostanou ubytovaní rybí polévku, smaženého kapra, bramborový salát a štrúdl. Kompletní štědrovečerní tabuli zaplatil sponzor.

Podle zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmily Tomešové bývá v období Vánoc na lodi Hermes méně ubytovaných. „Řada z nich se totiž snaží během roku si našetřit nějaké peníze a následně si o svátcích zajistit buď ubytovnu, nebo zařízení obdobného typu,“ uvedla.

„Pro tyto lidi, kteří tráví většinu roku venku za každého počasí, je to určité příjemné zpestření v jejich nelehkém životě strávit vánoční svátky ve společnosti a mít si možnost popovídat i o svých problémech. Pro některé z nich je to i určitá motivace a naděje,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Na lodi a také v noclehárně bude vánoční atmosféru navozovat pouze výzdoba. „Pro mnohé je to smutné období, a proto se jim chceme více věnovat a mluvit s nimi o jejich problémech a dát jim psychickou podporu,“ dodala Tomešová. Na Silvestra se prý loď stává útočištěm zejména lidí, kteří příchod Nového roku slavit nechtějí.