Piškot nebo mrkvička: O Vánocích můžete obdarovat i zvířata v útulcích

Praha - Předvánoční dny otevřených dveří připravila řada útulků pro opuštěná zvířata. Lidi během nich mohli darovat cokoli potřebného - třeba deky nebo různé pamlsky. Navíc mohli pořídit i pěkný vánoční dárek, pokud jim některý mazlíček padl do oka. V této souvislosti ale útulky varují: nekupujte svým blízkým zvíře za jejich zády, po Vánocích totiž často končí tyto nechtěné dary právě v útulcích.

Pokud lidé chtějí přispět, mohou zvířecím útulkům poslat finanční příspěvek, nebo přímo tam donést suché krmivo, deky nebo piškoty. Právě na nich si mohli výjimečně pochutnávat i psi v pražské Troji: „Den otevřených dveří je hlavně z důvodu, aby se lidi podívali, jak ta zvířata tady bydlí, jak je o ně pečováno. Zároveň je to i forma takové nabídky, kdy si tady někdo může vybrat pejska, který by mu padnul do oka,“ vysvětluje vedoucí tamního útulku Václav Steinbauer. 

Zároveň chtějí útulky upozornit také na to, že si lidé k Vánocům pořizují domácí mazlíčky často bez rozmyslu. „Každý by si měl uvědomit, že zvíře není věc a není možné, aby za nějakou dobu ten zájem ztratili. To bývá právě po těch vánočních svátcích, kdy zvířata nalézáme pohozená v krabicích, kontejnerech nebo uvázaná u plotů či v parcích,“ uvedl ředitel pražské městské policie. 

Pokud tedy chcete někomu blízkému pod stromeček pořídit zvíře, měli byste ho vybírat přímo s ním a s ohledem na jeho možnosti. Třeba do domácnosti městských seniorů velká plemena určitě nepatří. 

Sváteční krmení je zvykem i v kladrubském hřebčíně. Sice se říká, že se koním dává cukr, ale podle ošetřovatelů je lepší např. jablko, mrkev nebo tvrdý chléb. A podle ředitele hřebčína Jiřích Machka i koně poznají, že přišly svátky – mrkev totiž nedostávají celý rok. Spolu s ostatními zvířaty si na pamlscích v Kladrubech pochutnal i kůň, kterého dostali jako svatební dar britská vévodkyně Kate s princem Williamem.