Úřady otevřou i na Silvestra, výměna dokladů čeká ještě tisíce řidičů

Praha – Mimořádné prodloužení úředních hodin slibují instituce pro výměnu řidičských průkazů, některé se chystají otevřít i během víkendu a na Silvestra. Podle údajů ministerstva dopravy ke konci listopadu totiž čeká výměna starých průkazů za nové ještě na více než čtvrt milionu řidičů. Těm, kteří usednou za volant s propadlými doklady, hrozí až dvoutisícová pokuta.

Do konce roku 2013 za výměnu dokladu ještě žadatel nic nezaplatí, po Novém roce už opozdilce přijde na 50 korun. Povinná výměna řidičských průkazů se týká těch vydaných do 1. dubna 2004, jejichž platnost končí 31. prosince letošního roku. Lhůta pro vydání řidičského průkazu je 20 dní od podání žádosti. Výměnu řidičského průkazu je možné vyřídit i v takzvaně bleskovém režimu, výměna v pětidenní lhůtě odlehčí žadatelově peněžence o 500 korun.

S vyplněným formulářem nesmí žadatel zapomenout na fotografii o rozměrech 3,5 x 4,5 centimetru, na rozdíl od jiných dokladů úřady fotku na řidičský průkaz nepořizují. Spolu s kartičkou, kde je uvedeno datum vyzvednutí nového průkazu, úřady vydávají také potvrzení o podání žádosti o výměnu.

Potvrzení platí ale jen do 19. ledna a slouží pro případ silniční kontroly žadatele. „Od 20. ledna budeme ke každému řidiči, který u sebe nebude mít platné řidičské oprávnění, skutečně nekompromisní,“ varuje policejní mluvčí Ivana Ježková.

Události ČT o vydávání dokladů (zdroj: ČT24)