Policejní ruka ruku myje? Šikanu řidiče potvrdil až soud

Praha – Soud nařídil policistům, aby se chovali korektněji při dopravních kontrolách. Za nezákonnou prohlásil bezdůvodnou prohlídku auta. Stěžoval si na ni Stanislav Šíp – jednatel společnosti, která se zabývá i zastupováním řidičů při sporech s policií. O nezákonnosti prohlídky svého vozidla byl přesvědčen od počátku. Instituce, které mají kontrolovat policejní práci, to však odmítaly nebo se kontroverzní kontrolou ani nechtěly zabývat. Kontrola nenašla pochybení ani při jiné kontrole, kdy policista donutil řidičku podstoupit test na drogy a potom po ní chtěl, aby podepsala protokol, podle kterého test odmítla. I jeho chováním se nakonec zabývá soud.

„Nemusím mít vůbec důvodné podezření!“ příkře spustil policista na Stanislava Šípa, kterému chtěl na Štědrý den před dvěma lety prohlédnout auto. Obvodní soud pro Prahu 7 ale teď rozhodl, že právě bez důvodného podezření na něco takového policista nemá nárok. „Řízením nebylo prokázáno, že policie byla oprávněna provést kontrolu uvnitř vozidla, když neuvedla konkrétně, jaké měla důvodné podezření, co se v dopravním prostředku žalobce nachází,“ stanovil soud.

Postavil se tak proti policejnímu kontrolnímu odboru, policejnímu prezidiu i ministerstvu vnitra – tyto instituce se jednáním policistů při kontrole zabývaly a stížnosti řidiče odmítaly, generální inspekce se pak rovnou incidentem odmítla zabývat. Že soud označil za nezákonné to, co všechny kontrolní orgány označily za bezproblematické, značí podle Stanislava Šípa selhání celého systému. „Když pochybil policista, to ještě dokážu pochopit. Ale nerozumím tomu, že veškeré kontrolní orgány selhaly,“ řekl muž, jenž sám zastupuje řidiče, kteří se dostanou do sporu s policií.

Ministerstvo: Systémový problém nemáme. Další případy ale svědčí o opaku

Ministerstvo vnitra popírá, že by systém kontrol práce policistů nefungoval. „Podle našeho názoru k selhání systému nedošlo. Rozhodnutí soudu respektujeme a bude použit ke zpřesnění výkladu zákona,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Případ Stanislava Šípa ale není jediný, kde se policisté při kontrole chovali nečekaně tvrdě, avšak podle kontrol bylo vše v naprostém pořádku. Veronika Petrová se s policisty soudí kvůli kontrole, která skončila na policejní stanici – policista usoudil, že byla řidička pod vlivem drog. Ačkoli podstoupila dva testy s negativním výsledkem, nutil ji podepsat protokol, podle kterého test odmítla – v opačném případě jí nechtěl vydat kopii. „Kopie byla vyžadována na základě toho, že podepíšu, že jsem se odmítla podrobit testu na drogy,“ uvedla řidička, která přitom má i fotografii prokazující, že test podstoupila.

Po absolvování drogového testu měla řidička podepsat, že test odmítla
Zdroj: ČT24

Na soudy se ale kvůli policejní šikaně neobracejí pouze řidiči. Loni přiznal Evropský soud pro lidský práva půlmilionové odškodné rodině muže, který zemřel, když vypadl z okna policejní služebny. Policisté zprvu tvrdili, že šlo o sebevraždu.

Jsou ale i případy tvrdého chování policistů, kdy trest přijde již od kontrolních orgánů. Stalo se tak například po dubnovém incidentu, kdy policisté spoutali řidiče, jenž spáchal běžný dopravní přestupek, a nechali ho ležet svlečeného do půl těla na prochladlé zemi. I tímto zásahem se ale ještě bude zabývat soud.

Téma Událostí: Policejní zvůle (zdroj: ČT24)