Vyměnit řidičák musí tisíce lidí, na úřadech se tvořily fronty

Praha – Na poslední chvíli se na úřadech shromažďovali lidé, jimž v úterý propadne platnost řidičského průkazu. Podle odhadu jich je jen v Praze 12 tisíc. Doklady vydané do dubna 2004 mohou dnes – a na mnoha místech mimořádně i na Silvestra dopoledne – vyměnit ještě bezplatně. Od nového roku už to bude za poplatek 50 korun. Kromě kartičky s datem vyzvednutí průkazu úřady vydávají také potvrzení o podání žádosti o výměnu. Za jízdu s prošlým řidičákem bez tohoto potvrzení hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Tisíce řidičů navzdory předběžnému varování nechaly výměnu na poslední chvíli. Úředníci očekávají, že tisíce průkazů si lidé nevymění, jejich majitelé jsou třeba dlouhodobě v cizině nebo již kvůli věku přestali řídit.

V posledních dnech se tak dlouhé fronty na registrech netvořily. Lhůta pro vydání řidičského průkazu je 20 dní od podání žádosti – důležité je proto potvrzení o podání žádosti s opříslušným datem. Dokud řidič neobdrží nový doklad, platí mu na přechodnou dobu s touto kartičkou starý řidičák. Výměnu řidičského průkazu je možné vyřídit i v takzvaném režimu Blesk, který trvá pět pracovních dnů. Lidé ale za tento úkon zaplatí 500 korun.

Ti, kdo spoléhají, že policie bude v prvních dnech benevolentnější, ale mohou být nepříjemně překvapeni. „Od 20. ledna budeme ke každému řidiči, který u sebe nebude mít platné řidičské oprávnění, skutečně nekompromisní,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Nejvíce nevyměněných průkazů zůstává v Praze a v Brně. V hlavním městě si o výměnu nepožádalo ještě asi 12 tisíc lidí, dalších 21 tisíc řidičáků je již připraveno k vyzvednutí nebo jejich vydání úřad zpracovává.

V Brně dnes ráno zbývalo vyměnit ještě přes 10 tisíc řidičských průkazů. Přesto byl před Vánoci na úřadě klid, až 23. prosince a dnes se tvořily od rána dlouhé fronty. Ráno v ní stálo okolo stovky žadatelů a jen o něco méně lidí si šlo vyzvednout nový řidičský průkaz. Na libereckém magistrátu si dnes ráno chtěly doklad vyřídit stovky lidí. Přestože byly v provozu všechny přepážky, mnozí odešli s nepořízenou. Už před 10:00 odmítl odbavovací systém vydávat další pořadová čísla těm, kdo si chtěli žádost o nový řidičský průkaz teprve podat.

I dvouhodinové fronty se tvořily na pardubickém magistrátu, kam chodí hlavně pro hotové doklady. Zhruba 3500 dokladů není vyměněno také v Českých Budějovicích, kde se v posledních dnech tvoří fronty. Velký zájem o výměnu je i v Hradci Králové, kde byla dnes dopoledne čekací doba téměř hodina. V Plzni zbývá vyměnit 3800 průkazů, žádný nápor ale úředníci neevidují. Desítky lidí si dnes přišly pro průkaz ve Zlíně, kde zbývá vyměnit 2000 průkazů. Klidno bylo i na jihlavském odboru dopravy, kde počty příchozích nijak nevybočovaly z dlouhodobých průměrů.

Kdo se rozhodne požádat o výměnu na poslední chvíli, měl by se cestou na registr zastavit u fotografa. Snímky na řidičské průkazy totiž na rozdíl od jiných dokladů úřady samy nedělají. Přijít tak každý musí se standardní průkazovou fotografií o rozměrech 3,5 x 4,5 centimetru.

CO JE POTŘEBA VĚDĚT

Výměnu řidičského průkazu provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle místa trvalého pobytu držitele. Pro vyřízení nového dokladu si přineste:

  • jednu barevnou nebo černobílou fotografii průkazkového formátu 3,5 x 4,5 cm
  • stávající řidičský průkaz
  • doklad totožnosti
  • vyplněnou žádost o vydání řidičského průkazu, která je k dispozici přímo na úřadě

Zákonná lhůta pro vydání nového průkazu je 20 dnů od podání žádosti. Výměna řidičského průkazu v této standardní lhůtě není zpoplatněna. Potřebujete-li dostat nový řidičák dříve (do 5 pracovních dnů od podání žádosti), zaplatíte poplatek 500 korun.

Veškeré informace naleznete na www.vymentesiridicak.cz.