ANO hledá ministra dopravy. Státní správa je prý mezi experty stigma

Praha – Jednání o nové české vládě jde zřejmě do finále, ještě tento týden má v úmyslu první muž sociálních demokratů Bohuslav Sobotka zamířit za prezidentem Milošem Zemanem, aby mu představil kandidáty své strany do jednotlivých ministerských křesel. Stane se tak zřejmě v pátek. ČSSD ale stále ještě nerozhodla o svém člověku na post ministerstva práce a sociálních věcí, nejspíš se tak stane právě zítra. Také hnutí ANO pátrá po adeptovi do čela resortu dopravy, předseda poslanců Jaroslav Faltýnek pro ČT řekl, že ve hře jsou čtyři jména, potvrdil mezi nimi i Martina Kolovratníka. Čas pro poslední slovo mají politici do 6. ledna, kdy by měli podepsat koaliční smlouvu.

„Má nějaké zkušenosti, má vzdělání v oblasti dopravy, věnoval se jí v minulosti. Předložil nějaký konkrétní koncept, takže uvidíme, jak jednání dopadnou,“ prohlásil Faltýnek o vhodnosti Kolovratníka s tím, že ANO chce na ministerský post špičkového odborníka, který dopravě rozumí. Jména dalších tří kandidátů ale odmítl sdělit proto, aby neuvedl případné lidi do nepříjemné situace u svých současných zaměstnavatelů.

Podle Faltýnka může pro špičkového odborníka kandidatura na ministra dopravy v praxi znamenat zisk negativní nálepky. „Podívejte se, kam jsme to jako Česká republika dopracovali… Hledáme kvalitní lidi se zkušenostmi, a hlavně aby byli nezkorumpovatelní. Není tak jednoduché najít kvalitní lidi, kteří opustí svou práci, kde dosáhli nějakých výsledků, něco v oboru znamenají, a ze dne na den šli řídit resort,“ komentoval situaci kolem vyjednávání Faltýnek.

ČSSD rozhodne o ministrovi práce v pátek

Mezi možné kandidáty sociálních demokratů na post ministra práce a sociálních věcí patří i bývalý premiér Vladimír Špidla, Sobotka ale v rozhovoru pro Mladou frontu DNES (MfD) naznačil, že zřejmě vybere někoho jiného. Dodal, že jeho vláda by mohla začít existovat do poloviny ledna.

Milan Chovanec o rozhodování Bohuslava Sobotky mezi třemi kandidáty pro resort práce a sociálních věcí: „Vladimír Špidla je velmi kvalitní kandidát. Je to člověk, kterého si vážím, má zkušenosti. Pokud to bude to jméno, které pan předseda přinese, tak bych ho podpořil.“

„Vladimír Špidla je stále mezi kandidáty, ale platí, že jsem s ním spíše počítal do čela resortu životního prostředí, které ale v rámci vyjednávání získalo ANO. Vybírám dohromady mezi třemi velmi kvalitními kandidáty,“ prohlásil Sobotka v rozhovoru pro MfD. Dodal, že se snaží vyhnout sporu s prezidentem o obsazení vlády. Páteční grémium ČSSD by mělo konečný stranický seznam dotvořit.

Vladimír Špidla a Bohuslav Sobotka
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Lidovci už svůj seznam potenciálních ministrů měnit nemíní. „V této věci máme jasno, celostátní výbor rozhodl, to jsou naše návrhy,“ řekl pro ČT místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Vše o návrhu nové vlády by mělo být jasné na Tři krále, tedy 6. ledna, kdy mají strany představit své kandidáty. A tentýž den pak zástupci tří potenciálních koaličních stran podepíší koaliční smlouvu. „Pak již budu připraven na schůzku s prezidentem republiky. Nic nebrání tomu, aby vláda vznikla do půlky ledna,“ představil svůj plán v deníku MfD Sobotka.