Rok 2013 byl na obraně rokem propouštění

Praha - Na ministerstvu obrany se loni hodně propouštělo. Kvůli úsporám muselo odejít víc než 1 800 lidí, z toho 700 vojáků. Od letoška má klesat počet vyšších důstojníků včetně generálů, žádné výrazné propouštění se už ale neplánuje. „Propouštění bylo plánováno od roku 2013 s tím, že rok 2013 byl rokem propouštění,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Hlavním cílem byly úspory,“ dodal.

Od letoška má klesat počet vyšších důstojníků včetně generálů. Armáda si od změn slibuje zlepšení poměru mezi hodnostními sbory ve prospěch praporčíků a poddůstojníků.

Ministerstvo obrany se v posledních letech vyrovnávalo s vládními rozpočtovými škrty. Úřad by měl letos hospodařit s výdaji ve výši téměř 43 miliard korun. Armáda by přitom podle některých svých představitelů měla mít rozpočet o zhruba 12 miliard vyšší.

V loňském roce armáda změnila svou organizační strukturu. Od léta má dvě menší velitelství pozemních a vzdušných sil. Obě sídlí v pražské budově generálního štábu. Nahradila velké velitelství společných sil, které sídlilo v Olomouci. Armáda zároveň zrušila velitelství sil podpory. Vlivem změn ozbrojené síly opustilo zhruba 800 lidí, ať již vojáků z povolání, nebo civilních zaměstnanců.

Rozhovor s Janem Pejškem (zdroj: ČT24)