Den pro K+M+B. Tři králové hlásí příchod

Praha - Leden je ve znamení Tříkrálové sbírky, letos už počtrnácté a s padesáti tisíci koledníky na cestách. Jen loni vybrali zhruba 75 milionů korun. Výtěžek podpoří nejen handicapované děti, ale i sociálně slabé a seniory. Poděkování všem koledníkům připravila už na včerejšek diecézní charita České republiky, která v brněnském městském divadle uspořádala speciální koncert.

Do tradičních kostýmů tří biblických mudrců - Kašpara, Melichara a Baltazara - se každoročně převléknou děti, které chtějí pomáhat druhým. Malí koledníci musí být v doprovodu dospělého a pokladnička nikdy nesmí postrádat pečeť některé z oblastních charit.

Děti pomáhají dětem, to je tradice, která do Česka přišla z Kolína nad Rýnem. „Je to jedinečná výchova k solidaritě a určité zodpovědnosti do budoucna. Je to sbírka, která nemá za úkol pomáhat církvi k úpravě a výzdobě kostelů, ale skutečně všem potřebným, bez ohledu na to, zda chodí, či nechodí do kostela,“ řekl kardinál Dominik Duka.

Právě pražský arcibiskup včera koledníkům požehnal v katedrále svatého Víta. Po krátké bohoslužbě se z předhradí vydali na tradiční cestu na velbloudech tři králové. Déšť diváky neodradil a na tříkrálový průvod se přišlo podívat několik tisíc lidí. Tři králové ale obcházejí domácnosti i jinde v republice, naposledy je bude možné potkat 14. ledna.

Charitativní koncert ČT loni přinesl téměř milion

Charitativní rozměr měl i samotný koncert, vloni lidé během něj svými DMS zprávami přispěli na konto sbírky necelým jedním milionem. Kapely Chinaski a Mandrage nebo legendární rocker Vladimír Mišík – hvězdy, které přislíbily účast na Tříkrálovém koncertu. Všichni vystoupili bez nároku na honorář. Moderátory večera byli Martina Kociánová a Jan Čenský. „Většinou jsem na Tři krále odjížděl na hory, ale už pět let je pro mě tradicí trávit tuto dobu právě v Brně. Koncert se stal mojí srdeční záležitostí, je to taková moje tříkrálová mise,“ přiznal s úsměvem herec a moderátor Jan Čenský.

Na východě ČR bude při Tříkrálové sbírce koledovat 2 500 skupin

Do letošní Tříkrálové sbírky se v hradecké diecézi, která zahrnuje území Královéhradeckého, Pardubického a části dalších sousedních krajů, zapojí přes 2 500 skupinek dětských koledníků. Sbírka začala o víkendu, největší část koledníků s pokladničkami se v ulicích měst v regionu objeví v průběhu tohoto týdne. Vloni sbírka v diecézi vynesla rekordních 10,8 milionu korun. Součástí Tříkrálové sbírky budou na východě Čech různé doprovodné akce. V Poličce na Svitavsku je na 11. ledna připraven průvod koledníků městem, který povedou tři králové na koních. Živé betlémy se představí v Červeném Kostelci a v Kutné Hoře. V mnoha městech jsou připraveny také tříkrálové koncerty.

Do Tříkrálové sbírky se na Olomoucku zapojila tisícovka koledníků

Domácnosti v Olomouci a okolních obcích v těchto dnech obchází tisícovka koledníků, kteří se zapojili do letošní Tříkrálové sbírky. Koledníci navštíví také radnici, hejtmanství, Univerzitu Palackého či arcibiskupa Jana Graubnera. „Každoročně se do akce v Olomouci a okolních obcích zapojuje více než tisícovka ochotných dobrovolníků, v celé České republice pak přes 50 000,“ řekl Martin Rejšek z Charity Olomouc.

Loni lidé na Olomoucku do Tříkrálové sbírky věnovali 1,155 milionu korun. Z finančních darů byla podpořena zařízení, která pomáhají lidem s duševním onemocněním, tělesným handicapem, seniorům, lidem bez domova, dětem z lokalit ohrožených sociálním vyloučením nebo lidem, kteří se ocitli v těžké životní situaci.

Na Ústecku sbírky pomohou hlavně matkám v nouzi a seniorům

S ochotou pomáhat vyšly do ulic desítky koledníků také na Ústecku. Výtěžek sbírky je určen pro ženy s dětmi v nouzi nebo seniorům. „Celých 65 procent výtěžku bude použito na podporu projektů Oblastní charity Ústí nad Labem, například pro nízkoprahová zařízení pro děti, azylový dům nebo dům pro seniory,“ uvedla Radka Neprašová z Oblastní charity v Ústí nad Labem.

Zbytek výtěžku charita rozdělí na národní projekty a humanitární pomoc do zahraničí. Každá oblast si organizuje sbírku sama. Například v Roudnici nad Labem na Litoměřicku začala už v pátek 3. ledna. Tamní farní charita chce výtěžek použít na zajištění provozu azylového domu pro ženy a matky s dětmi a na zajištění provozu charitního šatníku. V rámci litoměřické diecéze vybrali loni koledníci bezmála 1,5 milionu korun, přímo v Ústí nad Labem to bylo 20 tisíc korun. Většinu peněz použila charita na vybavení nízkoprahového centra pro děti Tykadlo.