Další schůzka Zeman–Sobotka tento pátek, dojde na jmenování premiéra?

Praha – Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se sejde s prezidentem Milošem Zemanem tento pátek. Dnešní program Sobotka zrušil kvůli nachlazení a ve středu a ve čtvrtek se zapojí do senátní kampaně ve Zlíně, kde chce podpořit kandidátku ČSSD Milenu Kovaříkovou. Na páteční schůzce pak chce Sobotka prezidenta požádat, aby co nejdříve učinil ústavní kroky k rychlému jmenování nového kabinetu.

„S panem prezidentem se sejdu na základě mé včerejší žádosti v pátek. Donesu mu originál podepsané koaliční smlouvy a požádám ho, aby co nejdříve podnikl ústavní kroky vedoucí k rychlému jmenování nové vlády,“ uvedl Sobotka. Ten už včera vyzval Zemana, aby ho bez odkladů jmenoval ministerským předsedou.   

Jenže Hrad zatím o žádném konkrétním termínu jmenování premiéra mluvit nechce: „Já bych v tuhletu chvíli nechtěl vůbec nic předjímat – ani potvrzovat, ani nic vyvracet. Já opravdu pouze říkám, že je předčasné v tuto chvíli mluvit o jakémkoliv termínu jmenování,“ nechal se dnes slyšet hradní mluvčí Jiří Ovčáček.   

Sobotka přitom již v minulém týdnu vyjádřil přesvědčení, že všechny prezidentovy požadavky pro jmenování premiérem splnil. V pondělí spolu s předsedy hnutí ANO a lidovců Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem podepsal koaliční smlouvu a představil kandidáty na ministry. Ve sněmovně disponuje trojice stran většinou 111 hlasů. 

„V pátek předá Bohuslav Sobotka podepsanou koaliční smlouvu, poté předpokládám, že by měl být jmenován okamžitě. Předpokládáme, že pan prezident jako nejvyšší ústavní činitel bude postupovat naprosto v souladu s ústavou,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Místopředseda lidovců Marian Jurečka pak předpokládá, že by mohl být Sobotka jmenován premiérem v průběhu příštího týdne nebo toho dalšího.

Podle ústavy není prezident svázán žádným termínem, dokdy musí novou vládu vzešlou z voleb jmenovat. Znamená to, že vznik nového kabinetu i jmenování Bohuslava Sobotky premiérem klidně může ještě nějaký čas trvat. Podle odborníků by však měl konat prezident v řádu několika dnů. „V případě, že v ústavě není dána lhůta, má se za to, že prezident rozhodne bezodkladně, tedy v řádu dní, maximálně týdne. Nedovedu si představit, že by prezident zcela ignoroval většinovou vůli parlamentu, která vzešla z demokratických voleb,“ uvedl teoretik práva z Cardiff Law School Jiří Přibáň. 

Podle ústavního právníka Jana Kysely může odklad rozhodnutí sloužit například k vytváření prostoru pro jednání, ale ten v této chvíli už byl podle Kysely vyčerpán. „Ústava se musí přece vykládat i s přihlédnutím k nějakému zdravému rozumu,“ dodává Kysela.

  • „Já si myslím, že to nemusí být v pátek, ale mělo by to být v nejbližší době,“ myslí si místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Pokud nebude Sobotka jmenován premiérem, bude to podle Jourové vyžadovat jednání šéfů všech tří koaličních stran. „Myslím si, že taková situace bude vyžadovat jednání zase minimálně tří předsedů koaličních stran…budeme jednat, co dál.“